БСП са лъжци, "Белене" струва €10 млрд., скочи Бойко

Премерът се чуди докъде ще стигне наглостта на Станишев и Сие

БСП продължават да тиражират невероятни лъжи за цената на проекта за АЕЦ "Белене", коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

По думите му германската компания RWE, която се оттегли от проекта, е написала в писмо, че Националната електрическа компания - НЕК не е казала как ще финансира своята част от проекта, който е на стойност от 5 милиарда евро?

"За какви 3,5 милиарда говори Станишев, за какви пет лева говори и лъже народа? RWE му пише писмо, че неговата част е 5 милиарда евро и още 5 на RWE – 10 милиарда евро. И 100 - 200 милиона, което знаят още през 2008 г. Сериозната компания от Германия пита - откъде ще вземат парите? Какви наглеци, и сега правят референдум", добави Борисов.

Според премиера българите трябва да знаят това, дума по дума, "защото, ако някой се подлъже да каже "да" за този проект, трябва да каже - откъде ще дойдат 10 милиарда евро за проекта", отсече той.

Бойко Борисов пресметна за пореден път, че проекта за втора атомна централа ще ни струва
най-малко 10 милиарда евро.

"Един милиард за електропреносна система, 1 милиард за ядрени хранилища, инфраструктура – близо 12 милиарда евро. Това са 22 - 23 милиарда лева и нагоре от българския бюджет. Ние сега събираме 700 милиона лева, за да вдигнем пенсиите от април, и ги събираме лев по лев, за да отидат при хората. Как си представя - отнякъде да дойдат 22 милиарда лева. Действително съм учуден - докъде може да стигне една наглост. Как може - на бялото да се каже черно? Как може - така откровено да се лъже", обърна се премиерът към лидера на Столетницата.

Борисов обяви, още, че министър Делян Добрев ще представи в парламента причините, поради които RWE е напуснал проекта за "Белене".