Глоби за 185 бона за пушене наложили здравните инспекции

Наказанията са за първите 7 месеца от влизането в сила на забраните

Общо 392 наказателни постановления на обща стойност 184 700 лв. са издадени от въвеждането на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места до края на годината, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

За близо половин година Регионалните здравни инспекции са извършили общо 128 698 дневни и нощни проверки на 123 316 обекта в цялата страна, както в работни, така и в почивни дни. Издадени са 1698 предписания и са съставени 511 акта за констатирани нарушения.

Само през последния месец на годината РЗИ в страната са извършили 11 960 проверки, при които са издадени 33 предписания и са съставени 113 акта за констатирани нарушения. Наказателните постановления са 148 като общата им стойност е 80 400 лв.

Преобладаващата част от наложените през 7-месечния период актове са съставени за нарушения в заведения за обществено хранене и развлечения - кафе-барове, кафе-аперитиви, барове, ресторанти, игрални зали и казина. Здравните инспектори са съставили актове и за тютюнопушене на работни места.

Контролните органи са издавали предписания основно на заведения за обществено хранене и обекти за търговия с храни с цел да предприемат задължителни организационни мерки за стриктно спазване на пълната забрана за тютюнопушене, отчитат от здравното министерство.

За проверка на изпълнението на дадените предписания в много от тях са извършвани допълнителни проверки и там където е установено неизпълнение, са налагани парични санкции.

Както е известно, въпреки яростната съпротива на част от депутатите и на собствениците на заведения, пълната забрана за тютюнопушене в закрити помещения остана в сила.

На 18 декември парламентарната икономическа комисия отхвърли предложението за частична отмяна на забраната за пушене на закрито.

"За" предложението гласуваха 10 народни представители. Шест депутати бяха против, а петима се въздържаха. С това решение пълната забрана за пушене остава в сила.

Въпреки това привържениците на фаса обмислят нови планове и вратички, с които може да се отмени пълната забрана.