Забраната за пушене не е довела до спад на туристи, отчита експерт

Общество

17-12-2012, 19:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Туризмът ни се развива добре, отбелязва Румен Драганов

Пълната забрана за тютюнопушене на обществени места не е довела до спад на туристите в българските курорти. Дори напротив - очаква се около 3-5% ръст в зимния туризъм през тази зима, обяви пред "Фокус" Румен Драганов, изпълнителен директор на Института за оценки и анализи в туризма.

В голяма част от заведенията и хотелите в зимните курорти пушенето на закрити места не е разрешено още преди влизането в сила на закона, отбеляза Драганов.

По думите му всички сдружения в бранша са на мнение, че българският туризъм се развива успешно и разполага с добри кадри в ресторантьорството, хотелиерството и туроператорските фирми.

Той даде за пример информацията, че 4,2 млн. са заявените посещения на чужденци в България за 2013 година, като по-голямата част от тях са подписали договори, че няма да се пуши и всякаква промяна на Закона за здравето би дала възможност на туристи да откажат пътуване или да направят рекламации, коментира Румен Драганов.

Големите хотели и ресторанти разчитат на добрия мениджмънт, вкусната храна и приятната обстановка, като забраната за тютюнопушене не се отразява на оборотите им. В по-малките населени места има заведения, които не предлагат качеството в големите заведения и са по-скоро за кафе и срещи, и именно тези заведения имат по-ниски приходи след влизане на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, отчете експертът.