Десислава Атанасова: Няма да подкрепя връщане на пушенето на закрито

Най-доброто от печата

12-12-2012, 05:39

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Призовава здравната комисия в парламента да гласува против промените

- Г-жо Атанасова, усилено се говори за връщане на стария режим на пушене в заведенията, а в неделя за това спомена и премиерът.

- Няма да подкрепя при никакви условия връщане на стария режим на тютюнопушене на закрито. Народното събрание следва да прецени всички доводи и да вземе решение, но аз като здравен министър няма да подкрепя такова нещо. Според мен здравната комисия в парламента също не би застанала зад връщане на стария начин на действие на Закона за здравето. Не следва да бъдат противопоставяни бизнесът и здравето и да се коментират загубите на заведенията вследствие забраната.

- "Пирогов" е още без директор. Каква е процедурата за избор на нов?

- Изборът ще бъде направен след конкурс. Не очаквайте просто да бъде назначен някой, посочен от министъра. Изискванията са две - участниците да представят концепция за развитие на лечебното заведение и да се проведе разговор на комисията с кандидата. Много рано е да се каже колко ще бъдат кандидатите. Задължително е те да имат висше медицинско или икономическо образование, както и да притежават специалност здравен мениджмънт. Важното е, че болницата работи нормално и там няма напрежение.

- Как контролира Инспекторатът на здравното министерство? Как се проверяват болниците?

- Контролът, който упражнява инспекторатът, е постоянен и основният му фокус е насочен към финансовата дисциплина и спазването на законовите изисквания. Проверяват се обществените поръчки, всички договорни отношения и дарения. Това не се прави избирателно или епизодично. През 2012 г. планът за контролната дейност е изпълнен на 300% в сравнение с преди. В МЗ имаме цялостната картина за начина на изразходване на финансовите средства. Агенция "Медицински одит" пък контролира съответствието на медицинските стандарти на лечебните заведения и качеството на оказваната в тях помощ.

- Хората имаха големи очаквания към одита, но сякаш се разочароваха...

- Това е единственият държавен орган, който следи за качеството на медицинската дейност. В момента се подготвя проектът на Закона за правата и задълженията на пациента, който ще регламентира както дейността на лекарите, така и на лекуваните. Многократно е поставян въпрос, когато медицинският одит се произнесе по определен случай, дали не трябва и някой друг експертен орган да следи за качеството и нивото на съдебномедицинските експертизи. Известни са редица случаи на отводи на лекари по съдебни дела. Хората обаче са в правото си да настояват за справедливост и бързина на процеса. Сега заради бавните експертизи делата се точат.

- Как приключват проверките на инспектората?

- След края на проверката инспекторатът ми изпраща доклад, който съдържа препоръки и констатации. В него се посочва срок за извършване на промени. Дирекция "Вътрешен одит" на МЗ също има контролни функции, но те са свързани предимно с оценка на системи за финансово управление и контрол, спазването на вътрешните процедури в министерството, структури и звена - разпоредители със средства на ЕС, както и второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към МЗ. Сблъскваме се най-често с непознаване на Закона за обществените поръчки и наредбата към него, случаи на неправилното им прилагане.

В момента обмисляме създаване на ефективна система на контрол за разходването на средствата за нуждите на всички лечебни заведения, като ще им зададем параметри, от които те да се ръководят. Това ще бъде своеобразна система за управление на качеството, която дава рамката.

- Дали пък някъде умишлено "не познават" Закона за обществените поръчки?

- Дали има умисъл при определени действия, не може да бъде казано от министъра или инспектората. Ние проследяваме констатациите на проверяващите, които често съвпадат с тези на други институции, които правят проверки след нас - такива са НАП или Агенцията за държавна финансова инспекция. Има ли съмнения, че законът е погазен умишлено, материалите се изпращат до прокуратурата.

- Какво ново да чакаме през 2013 г.?

- Финансовата рамка за здравеопазването през 2013 г. е 3,4 млрд. лв. и това безспорно е най-големият бюджет за здравеопазване досега. Повечето средства са в НЗОК, докато в МЗ са 300 млн. През 2012 г. бюджетът на МЗ беше 368 млн. лв. Сега средствата се намаляват заради решението на Конституционния съд, че е незаконосъобразно прехвърлянето на средства с трансфери към МЗ. Дейностите, които от 1 януари се прехвърлят към НЗОК, са асистираната репродукция, интензивното лечение, ваксинопрофилактиката, диспансеризацията на болните с психични и кожно-венерически заболявания, високоспециализираните медицински дейности - ПЕТ скенер и роботизираната хирургия, реплантацията на тъкани.

При нас остават фондът за лечение на деца, спешната помощ, грижите за болните от туберкулоза и СПИН, стационарното лечение на психично болните, кръвните центрове, експертизата от ТЕЛК, медицинските услуги и отдихът на ветераните от войната, военнопострадалите и военноинвалидите, психосоциалните програми, националният раков регистър.

- Лекарският съюз се възмути, че с пари от здравни вноски се плащат грижи за неосигурени.

- В бюджета на МЗ и на социалното министерство има средства, които се превеждат целево на касата за интензивно лечение на всички неосигурени пациенти. Догодина поемаме разходите за неосигурените родилки, за диспансеризираните с психични и кожни заболявания.

- Много проблеми се натрупаха и в спешната помощ...

- Спешната помощ е възел от проблеми, които решаваме един по един.

Заплатите на работещите бяха увеличени с 18% от 1 юни. На първо четене вече са приети промени в Наказателния кодекс, които дават специална защита на медиците срещу агресия. Има и проблем с кадрите, той е заради непривлекателната и тежка работа. Дадохме възможност на всички работещи там да специализират каквото желаят, което е много добър стимул за младите. От 8 октомври стартира обучение на всички 6500 работещи в системата на спешната помощ с европейско финансиране. Всички обучителни модули се провеждат в "Пирогов", в т.ч. и практическо обучение за овладяване на спешни състояния с помощта на специални манекени, симулиращи човешки функции. Пациентите пък са недоволни, че чакат дълго линейките. С кмета на София Йорданка Фандъкова открихме изнесени бази на столичната "Спешна помощ" в четири квартала.

- "24 часа" писа наскоро, че няма кой да носи болните от жилището до линейката. Може ли да се реши този проблем?

- Екипите често помагат в такива случаи, но понякога се включват и близки, съседи. Тя включват лекар, шофьор и сестра или фелдшер. Трябва да се има предвид, че медицинските екипи не са хора, които носят пациенти, а им оказват медицинска помощ. Смятам, че не е редно да изискваме от тях да пренасят болните, въпреки че те често го правят.