Полицията дебне агитки на пушачи и непушачи пред НС

И едните и другите дерат гърло, държат на своето си, носят и плакати

Два протеста един до друг пред парламента.

Единият е на привържениците на пушенето на закрито, а другият – на противниците. И двата обаче са зорко охранявани от униформени.

По-многобройни и по-гласовити се оказаха пушещите - около стотина души носят плакати, на които пише: "Не разделяйте хората, разделете помещенията".

Собственици на заведения от София и страната са се събрали, за да искат промяна в закона. Някои от участниците в протеста посочиха, че се надяват да не правят следващи протести и чакат решението на Икономическата комисия днес.

Другият, по-малоброен протест, събра едва 30 души, които са твърдо срещу отмяната на забраните за пушене на обществени места.

Те също са издигнали плакати, на тях пише: "Без дим може, без здраве не може", "Конституцията важи и след 22.00 часа", "Не на отмяната на забраната" и "Гражданското общество не спи".

На един от плакатите са сложени снимките на депутатите от Икономическата комисия и надпис: "Здравето е по-ценно от икономиката, вземете мъдро решение".

Именно на днешното заседание на Икономическата комисия се очаква да бъде разгледано предложението за частична отмяна на забраната на тютюнопушене, внесена преди повече от месец от независими народни представители.

Макар премиерът и здравната парламентарна комисия да не отстъпват за пушенето на закрито, депутати от управляващите, а и икономическият министър Делян Добрев се обявиха за по-гъвкав режим за пушенето на закрито.

"В икономическата комисия към парламента имат свежи идеи, които предстои да бъдат обсъдени днес", заяви Добрев, но уточни обаче, че е против връщането на стария режим, при който в заведенията имаше зали за пушачи и непушачи.