Ще се пуши. Няма да се пуши. Ще се пуши. Не, няма...

Здравната комисия отхвърли пушенето на закрито, сега на ход са депутатите

С 11 гласа "против" и нито един "за" парламентарната комисия по здравеопазване отхвърли законопроекта за промяна в Закона за здравето, предложен от независими депутати за премахване на забраната за пушене в затворени помещения.

"Аз лично, разбирайки, че законопроектът е разпределен само и единствено в здравна комисия бях убеден, че това е тенденциозно и че той няма как да мине през тази комисия", заяви единият от вносителите – Кирил Гумнеров.

"За мен е важно той да влезе в зала и ако на депутатите се разреши да гласуват по съвест, с оглед на ситуацията в момента, аз знам, че поправките ще минат", каза още депутатът.

Следобедното заседание на комисията по здравеопазване не премина без словесни сблъсъци.

Основните действащи лица в тях бяха единствените двама защитници на законопроекта за промяна – Гумнеров, членът на комисията Станислав Станилов и противниците на дима.

"Забраната за пушене се провали", каза Гумнеров, като се позова на статистика, според която след влизането в сила на забраната е събран с 8% повече акциз за цигари.

"Дори само тези цифри биха ни накарали да се съмняваме в ефективността на забраната", коментира той.

"Резултатите са обратни – след забраната се пуши повече, и то значително", категоричен бе депутатът.

"Акцентите в речта ви бяха следните – спад в оборотите, оцеляване на бизнеса, възможности за корупция, не чух един аргумент, който да бъде представен на комисия за здравеопазването", коментира здравният министър Десислава Атанасова.

Тя на свой ред представи данни от друга здравна статистика, според която страната ни е на първите места по сърдечно-съдови заболявания и онкологични заболявания.

"Ако вследствие на тази забрана може да бъде спасен един живот, едно дете по-малко дим да поеме, здравната комисия трябва да вземе решение категорично и да отхвърли този законопроект", призова министърът.

Категорично против промяната в закона се обяви и доц. Галина Куртева, национален консултант по онкология.

"Ако ние сега позволим този закон да се върне отстъпваме от позициите си на лекари, което ще направи бъдещото поколение наши длъжници за това, че не сме взели навременни мерки", каза тя.

Позицията й подкрепи и доц. Явор Иванов, председател на Българското дружество по белодробни болести.

По негова информация 50% от младите на 15-16-годишна възраст пушат, а всяка година болните от рак на белия дроб се увеличават с 3 200 души.

Призивът на белодробните лекари е "Защитете бъдещото поколение", каза доц. Иванов.

Единствен защитник на предложенията на независимите депутати бе Станислав Станилов.

"Тези приказки за защита на децата са несериозни, децата не се отглеждат в чалготеките след 22 часа, заяви той. Не виждам причина да се ограничава правото на избора, може да се направи така, че да се лицензират тези помещения, които да са за тези, които искат да пушат. Никога едно дело не е извършвано с насилие и сега неолиберализма започва с насилие", добави депутатът.

"Никой не може да ме убеди, че тези пушачи ще спрат да пушат след забраната. Българите са големи пушачи, но не защото са глупави или искат да умрат, а защото им е тежък живота", заяви той. След изказването си Станилов обяви, че няма да гласува в проектозакона и демонстративно напусна залата.

Сега предстои да разберем какво ще се случи с промените, когато те бъдат подложени на гласуване в пленарната зала. Няма ясното обаче кога ще се случи това.