Пушачите си искат фаса, бягат към Сърбия за празниците

Общество

13-12-2012, 16:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Молим за помощ, за да спасим икономиката, зоват защитниците на цигарата

Тоталната забрана на тютюнопушенето не отказа пушачите, но пък, особено в студените месеци, доведе до фалит около 30% от заведенията.

Това заяви по време на заседание на икономическата комисия в НС председателят на браншовата организация на хотелиерите и ресторантьорите в София Атанас Димитров.

Тук сме, за да защитим малкия и среден бизнес, особено в провинцията, казаха ми, че 60 хил. българи заминават, за да прекарат коледните и новогодишни правници в Сърбия, защото там пушенето не е забранено. Сега молим за помощ, за да спасим икономиката, а ако не ни чуете ние ще си кажем думата за вас след 6 месеца. Не искаме да се политизира този проблем, защото той засяга всички - и леви, и десни, и всякакви други, заяви председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Ефектът от закона доведе до провал на нашия бранш. С 34% са по-малко клиентите ни, предимно пушачи, които доста повече се застояват по-масите, отколкото непушачите. След закриване на летния сезон загубихме 50% от посещаемостта в заведенията си. Само за жк "Люлин" за 45 дни са закрити 14 от 40 средно големи обекта. Съкратени са много хора. В Ловеч – 32 обекта закрити. Във Велико Търново – до 60% спад в оборота, изреди той данни от статистиката.

Безработните се увеличават и бизнесът е в колапс заради забраната за тютюнопушене, заяви независимият депутат Кирил Гумнеров.

Той, заедно с депутата Стоян Иванов, са вносители на първия законопроект, който предвижда отмяна на забраната.
Тази забрана е вредна, защото пушачите пушат повече след нейното въвеждане. Относно здравните аргументи, забраната за тютюнопушенето се провали.
Относно икономическите – първо има драстичен спад на посещаемостта на заведенията.

Той съпостави оборотите от септември и октомври 2011 г. и септември и октомври 2012 г. на едно заведение в София, според които спадът е драстичен. Според данните на бранша 280 млн. лв. ще загуби бюджетът. 20 000 - 27 000 човека са загубили работата си към този момент. Заради убийствения ефект на тази забрана, много хора ще отидат на борсата. Много собственици на заведения стават закононарушители, за да оцелеят, защото, който спазва закона, е обречен на фалит, каза още Гумнеров.