Красимир Инински: Всяко мое решение е взето в името на българския бокс

Спорт

09-09-2016, 17:48

Снимка:

fightnews.bg

Автор:

Хари Латифян, Тема Спорт

Всичко от Автора

Още по Темата:

Три златни медала спечелиха българските боксьори на турнира "Странджа"

Инински: Пулев трябва директно да получи право да боксира в Рио

Инински събра боксовото семейство на Великден

Инински тренира с националите по бокс

Красимир Инински: Нашата цел е Рио

Красимир Инински: Ще работя в името на българския бокс и в международен план да имаме достойно място

Красимир Инински доволен от държавното по бокс в Плевен

Инински: Пирамидата не може да има връх без стабилна основа

Краси Инински в Плевен за коледния бой между феновете на Левски

Отворено писмо от БФБокс до всички медии и заинтересовани от българския бокс

Август Иванов за поведението на боксовата гилдия в България след Олимпиадата в Рио

БФБокс: Боксът също е спорт с ясни правила

Боксьори от цял свят скочиха на АИБА, реферите опорочиха Олимпиадата

Порязан от съдиите боксьор обясни как "стават нещата" в Рио

За 4 години сме спечелили 327 медала, плод на съвместна работа, а не на "аз"

Президентът на федерацията по бокс Красимир Инински в интервю пред "Тема спорт". Причината – обвиненията в последните две седмици от страна на Стойка Петрова и треньорът й Павел Сяров за толериране на Станимира Петрова и липса на професионализъм в работата на хората в централата.

Г-н Инински, защо боксът стана медиен спорт?

- Това са хора, които не искат да помагат. Като президент на федерацията съм готов да дебатирам с всеки един и да обсъждаме проблемите, за да търсим решения. Но няма да позволя да се уронва престижът на хората, които работят тук. И категорично заявявам, че с всяко мое решение съм работил единствено за интересите на българския бокс.

След толкова време какъв извод си правите?

- Когато един човек има чест и достойнство, идва при теб, застава и казва какво му е мнението. И да обясни с какво би допринесъл, за да не се получават повече такива грешки. Какво да направя, за да се случват нещата. Не може да си тръгнеш два дни преди Белмекен (визира Павел Сяров),

да оставиш отбора в олимпийска година

и после да седнеш и да плюеш. Ние медиен бокс не развиваме.

Ще има ли административни наказания за обвиненията в уреждане на мачове?

- Всеки има право на мнение. Има си старши треньор, който определя състава на отбора, той иска от нас лагери, подготовка, съперници и ние сме длъжни да го осигурим. А това, че ми се вменяват вини и качества, които не са мои, значи не се зачитат структурите.

Каква е целта на всичко това?

- Не знам. Българската федерация по бокс не се състои от един клуб и един треньор. Всеки,  който иска да каже нещо, е добре дошъл. Никого не съм върнал от този кабинет. На всеки съм помогнал. Две седмици се разправяме с едно и също нещо.

Реакция на министъра имаше ли?

- Не, това е чисто вътрешна работа. Някой иска да изкара медийно, че федерацията не работи и върви надолу. Ние от 2012 до 2016 имаме 327 медала от международни първенства. 94 от тях са златни, а 46 са от европейски, световни и олимпиада. За някои може да е незадоволително, но това е съвместната работа, която сме свършили.

Ако имаше медал от олимпиадата, щеше ли да ги има обвиненията?

- Защо сега, а не преди олимпиадата? Ако целта е градивна, трябваше да е преди Рио, а не сега и не по този начин. Всичко извън бокса и извън ринга е удар под пояса. И това деморализира останалите клубове и състезатели. Не може да се каже, че техният труд е нищо. Ние от европейски първенства за ученици и юноши тази година имаме 10 медала. От тях един шампион и три финала. Работи се много усилено при подсрастващите. Длъжен съм да защитя тяхната работа. Не мога да изляза и да кажа на Иван Атанасов, който е европейски шампион за юноши, че няма успех. Федерацията е институция, която има спортист, треньор, старши треньор на национален отбор, генерален секретар и президент. Имаше спаринг между Стойка и Станимира. От Съдийската комисия са възмутени за обвиненията, че са манипулирали мача.

Какво толкова се е случило на този спаринг?

- И двете са много добри, страхотни са

но нито едната, нито другата е показала нещо кой знае колко повече, за да бъде отличена. Равен мач, съдиите са дали резултата, треньорът го зачита, определя отбора и казва, че е това. Край.

Добре, а какво печели Красимир Инински от това Станимира Петрова да отиде на квалификацията в Самсун?

- Няма президент на федерация, който да не иска негов състезател да завоюва медал. За мен е важно да отиде по-добрият. Имало е спаринг за олимпийска квота. Станимира е спечелила, международните съдии, най-елитните, са отредили, че тя е по-добра. Отива Станимира в Турция, печели безапелационно 4 мача и губи 1:2 от олимпийската шампионка Никола Адамс на финала. Спарингът беше за това кой е по-добър в дадения момент. Ние до седмица трябваше да потвърдим квотата. Да се откажем ли? Такъв е правилникът. Неграмотността на някои хора не означава, че  са прави.

Ако Станимира не бе спечелила квота, щеше ли да отиде Стойка на световното на 51 кг?

- Да, разбира се. Ако Станимира се бе провалила на квалификацията, щеше да отиде Стойка на световното в тази категория. За мен няма значение Стойка или Станимира. Задайте си следния въпрос – ако беше отишла Стойка на олимпиадата и пак бе загубила Станимира щеше ли да постъпи по този начин?

Боксът е въпрос на чест

има победител и победен.

Ще последва ли санкция? Например да не участва Стойка Петрова на европейското първенство в София през ноември?

- Няма такова нещо. Но аз не ги пускам или спирам, има си старши треньор, който решава. Има си правила и ние сме ги спазили категорично. Темата е приключена. Какво променяме, говорейки глупости по медиите сега? И защо? Това не се прави за развитието на бокса.

Пречите ли на някого?

- Да дойдат и да кажат – Краси, не те искаме за президент заради тези и тези причини. Но твърдя, че се справям. И резултатите го показват. Положението, в което заварих федерацията, и всичкият обем от работа е свършен от нас, не от мен, а от нас. А някои знаят само “аз”. Напомням им, да не им изневерява паметта и да ми се вменяват само лоши качества и вини. Имаме си закони и ред. В България обичаме да не зачитаме институциите.

Мислите ли да правите нещо по повод Стойка и Станимира – смяна на категориите или нещо друго?

- Решението е тяхно и на националния треньор. Ако искат да са в една категория,

да се бият и това е

И треньорът да определи коя къде ще е. Ако не им харесва – да си търсят да правят нещо друго. Аз трябва да ги обезпечавам, да подпомагам клубовете. Защо не питате на колко клуба съм помогнал, на бившите спортисти. Няма човек в бокса, на когото не съм помогнал. Боксът не ми е самоцел, аз обичам този спорт.

Имаше обвинения, че е провал отиването на тримата боксьори в Рио.

- Колко бяха на миналата олимпиада? Трима със спечелени квоти и един (Стойка) чрез извоювана квота от нашата федерация, когато се преборихме с Франция. Ако ме питате дали съм удовлетворен, че са били само трима – не, не съм. Но 12 от боксьорите ни на квалификациите загубиха с 1:2 гласа. Сами си направете сметката дали всеки един от тях е паднал.

Има ли лобизъм?

- В световен мащаб? Разбира се, че има. И в момента продължават дискусиите по тази тема. Но мен ме вълнува нашата федерация, децата отдолу да се котират по правилен начин. Ценностната им система да се гради, защото много хора нямат именно това. Няма как да ценя хора, които не уважават собствените си колеги. Доброто име се гради цял живот, но може да се срине само за един ден. Съсипваме с лека ръка нещо, което се гради толкова дълго време. Когато слагаш личното пред общото, не е хубаво.

Сваляте ли доверието от Хоел Арате и Фикрет Ереджебов?

- В никакъв случай. Ще има прегрупиране, но ще се събере треньорският съвет и ще вземем най-доброто решение. Тези, които искат да работят и да правят нещо, не са толкова много. Повечето

седят по фотьойлите и само говорят

Друго много важно е, че клубове от цялата страна ми се обадиха и ми казаха, че стоят зад мен.

Възможно ли е да е свързано със скандала на “Странджа” и обърканото име?

- Добре, но аз ли правя “Странджа”? Има си супервайзер и той отговаря за тези неща. Факт е,  че между тези две момичета има напрежение, но категорията е една. Въпрос на възпитание е как ще се държиш след победа или загуба. Не може президентът да е виновен за абсолютно всичко. Ние сме структура, която е носила толкова медали на България. И вместо да разваляме този имидж... свършва светът ли сега? Явно имат цели извън бокса. Когато слагаш личното пред общото, значи имаш проблем. Но той не е във федерацията, а в теб. Въпрос на възпитание, чест и достойнство.