Красимир Инински: Нашата цел е Рио

Нивото на турнира "Странджа" беше много високо

Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински, който е и вицепрезидент на БОК и член на Изпълнителния комитет на Европейската боксова конфедерация заяви, че целта пред българските състезатели е Олимпиадата в Рио де Жанейро. Специалистът даде и своята оценка за завършилия 67-и международен боксов турнир „Странджа“.

В него България спечели 3 титли, 4 сребърни и 3 бронзови отличия, Станимира Петрова стана носителка на купата при жените, а Даниел Асенов е първи подгласник. България имаше 7 финалисти в надпреварата при официалния дебют на новия кубински треньор на националите Хоел Еухенио Солер Арате.

Ето какво сподели Красимир Инински пред сайта на БФБокс:

– Г-н Инински, как оценявате представянето на българските боксьори на турнира „Странджа“?

– На този етап от подготовката съм доволен от това, което видях. Разбира се обаче, че ще изисквам още много, тъй като ни предстоят олимпийски квалификации, така че има какво още да се надгражда. Сега ще се направи анализ на играта на всеки един, ще се отстранят грешките, които се допускат и се надявам, че ще вървим във възходяща линия.

– Виждате ли израстване в играта на боксьорите?

– Да, виждам такова израстване, най-вече в това, че се бият мъжки и с голямо самочувствие.

– Успя ли новият треньор Хоел Арате да промени отбора, каквато бе целта на неговото назначение?

– Като цяло съм доволен от това, което виждам, но пак казвам – оценките ще ги дадем след квалификацията, след квотите, тъй като нашата цел е Рио. Нека сега не прибързваме с оценките и заключенията.

– Може ли да посочите някой от нашите боксьори, който ви е направил силно впечатление с играта си на „Странджа“?

– Не, не – аз не деля боксьорите, а е и много рано за каквото и да е заключение.

– Като цяло как оценявате турнира „Странджа“?

– Нивото беше много високо. Турнирът освен че отчете рекордно участие на състезатели, смея да твърдя, че беше по-силен и от европейското в Самоков, тъй дойдоха много азиатци, африканци, латиноамериканци и въобще много силни боксьори имаше. Досега не сме имали такава „Странджа“!

– Изгладихте ли отношенията със Стойка Петрова след случилото се с нея и размяната на декларации?

– Да, когато си кажем всичко и си говорим само истината, всичко е наред. Говорихме и със Стойка, и със Станимира и се надявам да продължат да работят и да определят на ринга коя е по-добра. Трябва самите състезатели да определят кой заслужава повече да отиде на квалификация, както в категория до 51 кг при жените, така и на 56 кг при мъжете, където са Душко Благовестов и Стефан Иванов. Не съм аз човекът, който ще вземе това решение. Пак казвам – боксьорът трябва да показва кой е и да се доказва на ринга.

– Как и кога ще бъде определен съставът за олимпийската квалификация в Турция, която е от 9 до 17 април?

– Още е много рано. Националите ще имат още доста спаринги, поне още един турнир и лагери. След тях всичко ще бъде обсъдено, за да посочим действително най-добрите във всяка категория, които да се борят за квотите. Лично аз ще изисквам от треньорите краен срок и начинът, по който ще стане определянето на боксьорите.