Борисов: Евромониторингът е ефективен, след 2 г. ще говорим за отпадане

Политика

18-03-2016, 21:30

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: Сделката с Турция е приемлива, даваме само 5 милиона евро до 2018 г.

Борисов към бизнеса: Лихвите са ниски - действайте

Борисов: ЕС да подкрепи страните на първа линия за защита на границите си

Борисов спира ГЕРБ за избор на КЗК

Спортни легенди с отворено писмо до Бойко Борисов: Шепа псевдоеколози водят война срещу българския спорт

Бойко Борисов: Властта е взела всички превантивни мерки

Бойко Борисов: Мафията има интерес да няма правителство

Бойко Борисов : Проблемът с ваксините е изкуствен

Бойко Борисов може да се кандидатира за президент, ако РБ разклати държавата

ПГ на ГЕРБ: Настояваме Радан Кънев и ДСБ да бъдат извадени от властта

Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС обсъждат на форум мониторинга върху България

ГЕРБ внася предложение за отмяна на забраната за къмпингуване

ДСБ са в управлението и трябва да носят отговорност

- Г-н Борисов, как протекоха обсъжданията на споразумението с Турция на вечерята на съвета?

- Няма нищо особено и по-различно, бяха обсъдени предложенията на всяка една от делегациите. Всички имат своите опасения. Важното е, че това, което ни касае - да бъдат включени гаранции и за България, го има.

Това, че либерализацията на визите ще е обвързана с изпълнението на реадмисията и по европейските правила и ще влезе в сила, когато и двете страни изпълнят своите ангажименти, също е включено. Важно е да се отбележи, че тези 6 млрд. евро, които отпуска ЕС, отиват за бежанците - образование, здравеопазване, инфраструктура. Много от премиерите казват, че България трябва да бъде поощрена за добрата охрана на шенгенските граници и да ни се отпуснат допълнителни средства и техника. Великобритания вече готви да ни прати 40 джипа, австрийският канцлер ще ни помогне с техника. ЕК също ще разгледа това, което сме изпратили като списък за подпомагане.

- Ще има ли и тази събота учение на границата?

- В момента на границата вече се провежда съвместно учение с Македония, както се разбрахме с президента Иванов, обменяме офицери за връзка. Разпоредил съм на дипломатическите мисии да оказват съдействие. И военни и полиция и жандармерия участват.

- Как приемате думите на Ердоган, че Европа опитва да се откупи с пари, а не приема бежанци?

- С цялото ми уважение към турския президент, няма други европейски страни, които да са показали такава солидарност и хуманност, колкото Европа. Милиарди непрекъснато отиват не само за Сирия, вчера дискутирахме и помощта за Либия. В нашата декларация влизат и Йордания, и Ливан. Дори канцлерът Меркел си изпати от нейната изключителна хуманност, от която всички трябва да се поучат. Най-малко Европа има вина за проблемите на тези хора.

- Изнудва ли ни Турция?

- Не, и Европа, и Турция гледат сериозно. И в момента десетки хиляди хора бедстват. Няма време за игрички, днес трябва да си тръгнем със споразумение. Дори да е лошо, защото и Ципрас трябва да си отиде в Гърция и да го изпълнява, да си направи горещите точки. Белгийците и холандците, които не искат споразумение, да отидат на границите и да видят без споразумение как се връщат бежанци, защото Брюксел е далече.

- Как ще коментирате думите на Атанас Атанасов, че декларацията на ГЕРБ от четвъртък е евтин театър?

- Не искам повече да влизам в полемика с хора, които не са ми на нивото. Има си депутати, да си се разправят по цял ден. Колегите от ГЕРБ се оказаха много разтревожени от това, което трябва да поемат като отговорност. Искам да помоля и ГЕРБ, и ДСБ да спрат да улесняват опозицията и да изпращат сигнали за нестабилност. Не е проблем, че ДСБ имат хора във властта. Проблемът е, че не искат да носят отговорност. Аз не искам да си отиде нито един от тези хора и няма да принудя никого да си отиде, защото е симпатизант на дадена партия.

Не е честно обаче да не искаш да си носиш отговорност за хората. Аз ще нося.

- Тоест за вас ДСБ са все още част от управлението?

- Правилно, ДСБ са в управлението. Те декларираха, че са част от РБ и няма да излизат от него. А аз имам подписано споразумение с РБ. Или да го денонсират, или са част от управлението. И да носят отговорност за управлението и хората, които са в него.

- Двама ваши евродепутати изказаха тезата, че механизмът за наблюдение трябва да отпадне. Вие поддържате ли тази идея, или това е индивидуална акция?

- Те не са само нашите колеги. Прочетох внимателно позициите и на либералите, и на социалистите, и на президента на ПЕС. Моята позиция е, че мониторинговият механизъм трябва да бъде използван, за да се реформира съдебната система. Юнкер каза, че негова лична цел е в този мандат мониторингът да отпадне. Аз съм разпоредил на ЕК да се представи ясен план какво правим месец по месец, кои закони приемаме. Направеното вчера от комисията за конфискация никой в Европа не го е правил. Срокове какво правим с бюрото за антикорупция, НК, НПК. И през това време ДАНС, МВР ежедневно трябва да правят операции и да покажат, че се борим с корупцията. Не сме дошли да кажем махнете ни мониторинговия механизъм, защото има много работа да се свърши. Но искаме ясно със срокове да покажем какво правим, да дойдат и прокурорите от Англия и Холандия и след година и половина - две ще дойдем и ще кажем изпълнихме графика, сега да говорим за отпадане. Сам по себе си механизмът е ефективен и го подкрепям. Така ще постигнем ефект, без да се налага, както Бъсеску е поискал молдовско гражданство, нашите политици да бягат и да търсят гражданство. Целта е да има превенция, а не да се извърши престъпление и после да го разкриваме.