Борисов спира ГЕРБ за избор на КЗК

Политика

08-03-2016, 06:46

Снимка:

Министерски съвет

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Премиерът нямало да позволи да се руши репутацията на ГЕРБ

ГЕРБ няма да участват в избора на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията, въпреки че предложиха бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков за председател, пише в. "24 часа"
Премиерът Бойко Борисов е възложил на шефа на депутатите от ГЕРБ да намери начин и партията да не участва в избора, съобщи в понеделник министър-председателят.
“Повече няма да нося отговорност и да позволявам някой да руши репутацията на ГЕРБ, Цветанов или който и да било в НС. Казват ни предварително, че каквото и да изберем, е мафия. Затова съм възложил да намерят законов начин ГЕРБ или да прекратят процедурата, или да не участват. Няма да дам повече върху нас да се упражняват и да се правят на морално чисти, защото не са. Или да седнат на масата на преговорите и да изберат състав, който да се ползва с доверие и да работи, защото очаквам от нея работа”, заяви Борисов в Брюксел. По-рано през деня лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че се водят задкулисни партийни договорки за новия състав на КЗК.
ДСБ да се определят дали са част от Реформаторския блок, който има издигнати кандидати, препоръча Борисов. Той окачестви изявлението на Кънев като “маймунджилъци”, на които повече ГЕРБ нямало да се връзва.
“Всъщност голямата партия в парламента, движейки напред законите и това, което трябва да се прави в страната, изпадаме в положение да ни обвиняват в какви ли не грехове. А ние нямаме нито един”, заяви Борисов. Той определи поведението на ДСБ едновременно да е част от РБ и в опозиция като “заболяване”.
Според Борисов оттеглянето на ГЕРБ от процедурата щяло да принуди Кънев да избира - или да остави БСП и ДПС да определят състава на новата КЗК, или да обяви, че харесва сегашната комисия.