ПГ на ГЕРБ: Настояваме Радан Кънев и ДСБ да бъдат извадени от властта

Премиерът Борисов да дойде в парламента и да обясни докога ДСБ ще е във властта (обновена)

"ПГ на ГЕРБ настоява премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание и да обясни докога опозиционерите в кавички на Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта." Това каза на неочакван брифинг в парламента Цвета Караянчева. 

“Парламентарната група на ГЕРБ настоява премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание и да им обясни докога "опозиционерите" на Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта. Ще питаме премиера докога ще търпи тези хора и техните лъжи, че са в опозиция, а всъщност са в управлението на държавата.”

Това заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева, а колегата й Александър Ненчев прочете списък с хора, които според партията са лични назначения на Радан Кънев.

"ГЕРБ настоява премиерът Бойко Борисов да вземе мерки и да освободи от всички ръководни постове в държавата хората на Радан Кънев и ДСБ, самообявили се за опозиция на думи, а на дела участват в управлението. Парламентарната група на ГЕРБ отказва повече да носи отговорност за управлението на Радан Кънев и неговите съпартийци”, каза още Караянчева.

"Настояваме прокуратурата да се самосезира и да провери дейността на няколко скандални назначения от квотата на ДСБ в държавното управление и всички скандали, изнесени в медиите. Списъкът с назначенията на ДСБ е много дълъг, но на първо място настояваме прокуратурата да провери цялостно държавното дружество "Терем", а премиерът Бойко Борисов незабавно да освободи председателя на Съвета на директорите Стоил Яков, който е лично назначение на Радан Кънев", продължи зам.-председателят на групата на ГЕРБ. “В ПП на ГЕРБ имаме сигнали от служители и работници на дружеството, че то бива източвано чрез корупционни схеми, а парите отиват в черната каса на ДСБ под надзора на Радан Кънев. Настояваме пред премиера Бойко Борисов да бъде проверен договорът за адвокатски услуги на кантората на Радан Кънев, сключен отново със същото дружество за 2 хиляди лева на месец, като информацията, с която разполагаме е, че за 2015 тази адвокатска кантора е получила 20 хил. лева, въпреки че в дружеството има отделен юридически отдел", аргументира се тя.



В подкрепа на изказването на Караянчева, че ДСБ привидно е в опозиция, а всъщност участва в управлението, колегата й Александър Ненков прочете списък на част от назначенията на възлови позиция в държавни дружества. По думите на Ненков тези са назначения са  на ”ДСБ и лично на Радан Кънев":

Финансовият директор на дружество "Флотски арсенал" Тони Тодоров; 

Маргарита Христова, управител във "Флотски арсенал";

Недялко Янков, контрольор в "Терем"; 

Радослав Бейков, контрольор в "Терем"; 

Цвятко Георгиев, зам.-министър на МВР;

Почти целият политически кабинет на министъра на външните работи – Георги Стойковски - съветник, Деси Прошкова - съветник, Мартин Табаков - съветник, Иларион Иларионов - съветник, Асен Агов - съветник по енергетиката;

Христо Ангеличин, зам.-министър на външните работи, който управлява цялата администрация и почти всички обществени поръчки в министерството;

Ирена Тодорова – съветник в Министерството на външните работи;

Николай Ненов – експерт в политическия кабинет на Даниел Митов;

Биляна Боева – секретар на зам.-министъра Христо Ангеличин;

Евгени Цачев – съветник в политическия кабинет на МРРБ;

Николай Николов, зам.-министър на енергетиката, чиято съпруга е сътрудничка на Радан Кънев в адвокатската кантора, което според ГЕРБ е крещящ конфликт на интереси. Същата жена била изготвила и договора за правна помощ на "Терем" с кантората;

Добромир Валачев, зам.-областен управител на Габрово;

Цветомир Петров, зам.-областен управител на Варна.

 

"Няма да пропуснем и министъра на здравеопазването Петър Москов, който при създаването на кабинета отново беше посочен като лично назначение на Радан Кънев.”, заяви Ненков и допълни: Защото се посочва, че ПП на ГЕРБ носи отговорност и подкрепя министрите на Радан Кънев, който Радан сутрин ги признава за свои, а вечер се отрича от тях”.

“Питаме още Радан Кънев, след като се е обявил за такъв морален стожер и борец срещу корупцията, няма ли най-накрая да поиска и оставката на неговия министър Ненчев. На конференцията на ДСБ, Ненчев лично се нарече ваш министър.”

"Няма ли достатъчно публично информация и факти пред Радан Кънев да бъде проверен Ненчев, приключи депутатът от ГЕРБ.

Време е тази политическа шизофрения да бъде прекратена и излекувана, обобщи Караянчева. Ние не оспорваме експертните качества на изброените хора, но настояваме Радан Кънев и ДСБ един път завинаги да се определят опозиция ли са или са част от управляващите. Настояваме Реформаторския блок в Парламента да излъчи единна кандидатура на един лидер, който да носи отговорност за законодателната политика и гласуването. Време е тази мимикрия, това двуличие на моралните стожери да приключи. Настояваме Прокуратурата да провери всички обществени поръчки в Министерството на отбраната.