"Погребете ме в кафеварка!" - Най-странните предсмъртни желания

Последната воля на Марлон Брандо, Фреди Меркюри и други знаменитости може да ви изненада

Капризите на богатите и известните изумяват света с прищевките си приживе, но някой успяват да останат верни  на стила си дори и след като си отидат от този свят. Следват някои от най-шокиращите последни желания.

Ренато Биалети и кафеварката

Ренато Биалети, популяризирал култовата кафеварка, която носи неговото име - Bialetti - почина през 2016 на 93 г. и беше погребан в урна във формата на една от неговите кафеварки, както повелява предсмъртното му желание.

Неговият баща Алфонсо купува патента за дизайна на кафеварката през 1933 година, но Ренато прави бизнеса успешен - той инвестира сериозно и се превръща в модел на известното мустакато човече, станало символ на кафеварката. Повече от 300 млн. кафеварки Bialetti са били продадени по света от 40-те години на миналия век досега.

Според La Stampa трите му деца са решили да уважат желанието на 93-годишния си баща, като погребат праха му в урна във формата на култовата кафеварка.

Кралят на кафето Биалети беше кремиран в родния му град Казале Корте Черо, благословен от свещеник и погребан до тялото на съпругата му в семейното гробище.

Хънтър С. Томпсън - изстреляйте ме от топ

Хънтър С. Томпсън е най-известният Гонзо репортер, писател, доктор по журналистика и навярно истинският кошмар на властимащите. Както се пошегува неговият приятел, карикатуриста Ралф Стедман: "Ако се чудите накъде ще поеме Хънтър, към рая или ада – бъдете сигурни, че ще провери на едното, после и на другото място, и  ще избере да остане там където е Ричард Никсън." През 1978 г., в интервю за Би Би Си Хънтър споделя, че не е против да организира „посмъртно парти“ за приятелите си с изстрелване на собствената му пепел от оръдие. Тези думи са били възприемани като последната воля на писателя.

На 20 август 2005 неговият близък приятел Джони Деп, който играе главна роля във филмовата адаптация по книгата на Хънтър "Страх и омраза в Лас Вегас", пое всички разходи за изпълнението на "последната воля" на починалия.

Изстрелът е осъществен от специално издигнат топ, монтиран на кран висок 46 метра. Горната част на крана е била скрита под шестопръст юмрук "Гонзо". Прахът на писателя е изстрелян от "юмрука" при залез. Вероятно, Томпсън е останал доволен от такова погребение. Неговото завещание към следващите поколения са думите: "Не вярвай, не се страхувай и пиши".

Марлон Брандо и два сценария

Марлон Брандо е един наистина велик американски актьор, последовател на "метода на Станиславски." Първата му роля е ни повече, ни по-малко от ролята на Исус Христос в драматичната работилница в Новото училище за социални изследвания. Брандо стана известен с филмите "Кръстникът", "Трамвай" Желание","Последно танго в Париж" и "Апокалипсис сега".

Марлон е известен с ексцентричните си постъпки, приживе той отказва да получи "Оскар" през 1973 г., на свое място за церемонията изпрати неизвестна жена, която каза, че причината за отказа на Брандо е отношението на филмовата индустрия на САЩ към коренното население на страната - индианци.

Не по-малко ексцентричен актьорът остава и след смъртта си. Известно е, че през 2004 г. се появява новината, че Брандо, комуто е поставена диагноза "последен стадии на коронарно сърдечно заболяване и затлъстяване", възнамерява да се върне в киното. Неговият интерес е привлечен от сценария за филм с работно заглавие "Брандо и Брандо", разказващ за Рид Бехи момче, което пътува до Америка, за да се срещне със своя идол Марлон Брандо.

В същото време актьорът е подготвил сценария за погребението си, записвайки последната си воля на десетина касети. Желанието му е церемонията да води най-добрият му приятел Джак Никълсън, и няколко думи за сбогом от Майкъл Джексън, в чиито клип някога се е снимал. Това беше и една от последните му изяви на екрана:

Брандо също пожелал да кремират тялото му и да разпръснат праха над островите, които той някога притежаваше. Заедно с неговия, той пожелал да се разпръсне и прахът на добрият му приятел, актьорът Уоли Кокс.

"Сега нека да видим кой от сценариите ще спечели", казва актьорът в интервю. Уви смъртта е по-силна.

Фреди Меркюри и оперна ария

Починалият през 1991 г. от СПИН фронтмен на група Queen също е писал сценария за погребението си няколко седмици. Той винаги е бил заобиколен от шоуто и последното сбогом с него не би трябвало да е изключение.

Фреди е погребан според обичаите на зороастризма - древна иранска религия, която се изповядва от родителите му. Ковчегът с тялото на Фреди покрит с бяла коприна и червена роза е отнесен до параклиса под звуците на песента на Арета Франклин “You’ve Got a Friend”.

Свещениците прочели заупокойна молитва на древно персийски език. Звучала арията “D’Amor Sull’ Ali Rosee” от операта "Трубадур" на Джузепе Верди, изпълнена от испанската оперна дива Монсерат Кабайе, с която рок легендата записва своя последен сингъл "Барселона" и "Как да продължа напред"

Тялото на Меркюри е било кремирано. По волята на звездата, само семейството и приятелката му Мери Остин знаят къде е поставен праха му.

Кристофър Ривера Амаро и ринга

На 26 януари 2014 нашумелият пуерторикански боксьор Кристофър Ривера Амаро е прострелян смъртоносно след бой по време на посещение в испанския град Сантурса. В негова памет семейството решава да отдаде почит към спортната му кариера като постави трупа на спортиста като паметник в цял ръст и облечен за поредната си боксова среща на ринга. Според тях, това е била последната воля на застреляния.