Полицията намери "завещанието" на Брахим Ел Бакрауи

Свят

23-03-2016, 16:46

Снимка:

Twitter

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Тялото на брат му Халид е индентифицирано в метрото, а не на летището

Предсмъртно писмо, подписано от Брахим Ел Бакрауи е намерила полицията в компютъра, намерен в кофа за боклук в брюкселското предградие Шаарбек, съобщиха от прокуратурата в белгийската столица. Засега съдържанието на "завещанието" не се оповестява. На същото място са намерени 15 кг тротилов еквивалент, 150 литра ацетон, детонатори, пирони и винтове. Материалите най-вероятно са от двете допълнителни бомби, които терористите подготвили за атентата на летището. Те били натъпкани в 5 куфара, които обаче братята Бакрауи и съучастникът им Наджим Лашрауи не успели да съберат в таксито, заради грешка на превозваческата фирма, която им изпратила по-малка кола. Така два от куфарите се оказали на боклука. Полицията ги открила с помощта на таксиметровия шофьор, който показал адреса, от който е взел клиентите. Два обиска на въпросната улица в предградието не довели до резултат. При третия бе задържан един заподозрян. Четвърти оглед на квартирата завела полицаите в друг квартал на столицата - Харен, но задържаното там лице е разпитано и освободено.

Междувременно стана ясно, че тялото на вторият атентатор-самоубиец все още не е индентифицирано. Първоначално се смяташе, че това е братът на Брахим - Халид. Самият Брахим е идентифициран сред загиналите на летището чрез неговите пръстови отпечатъци. Брат му Халид обаче е намерен във взривения влак в метрото - тялото му също е разпознато по отпечатъците му, с които полицията разполага заради многобройните срещи на братята с белгийските власти. На кадъра от камерите на летището в средата е Брахим Ел Бакрауи, роден в Брюксел на 9 октомври 1986 г., гражданин на Белгия, каза днес федералният прокурор на Белгия Фредерик Ван Леу.

Все още не е официално индентифициран и третият мъж на снимката - със светло яке и шапка. Именно неговият куфар е съдържал най-голямо количество експлозив, който обаче не се е взривил, а е бил обезвреден по-късно от военни сапьори. Никакви оръжия не са намерени на летището, уточни прокурорът.

При атаката на метрото на станция "Малбек" "експлозията е била във втория влак, който бил спрял на перона. Атентаторът е индентифициран по неговите пръстови отпечатъци. Това е Халид Ел Бакрауи, роден в Брюксел 12 януари 1989, с белгийско гражданство ", добави той.

"Двамата мъртви терористи са имали дълги криминални досиета, които обаче не са свързани с тероризма", уточняват от прокуратурата.

Официалният брой на жертвите от атентатите в Брюксел вчера е 31 загинали и 270 ранени. Очаква се броят на починалите да се увеличи заради критичното състояние на някои от пострадалите.

Майка на 3-годишни близначки е първата разпозната жертва на летище "Завентем", предаде Скайнюз. 37-годишната перуанка Аделма Тапиа Руис трябвало да се качи на полет до Ню Йорк, където живеят нейни роднини. По данни на британската медия съпругът на Руис и техните две дъщери са оцелели при самоубийствения атентат в терминала за презокеански полети на "Завентем".