Блъсков: Екологията у нас е превърната в бизнес

Белев скочи на прокуратурата

„Екологията у нас е превърната в бизнес. Зад нея стои една група, обединена под името „зелени“, които са зеленият октопод в България. В него са увлечени някои общини и други организации, на които не им е това работата." Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков, пише trud.bg.

"Това си личи в серия от публикации, с които „Труд“ иска да обърне внимание на обществото, за бизнеса, който се вихри зад тази кауза", каза Блъсков по повод самосезирането на Върховната административна прокуратура след публикации във вестника.
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на проектите, изпълнявани от организациите в коалицията „За да остане природа в България“. Причината са редица разкрития за това как „еколозите“ получават по съмнителен начин милиони от европейския и държавния бюджет.
От резултатите на проверката е станало ясно, че има съмнения "в законосъобразността при упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от Европейския съюз".
Заради това проектите на еколозите ще бъдат ревизирани и от Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“.
Относно проверката Блъсков коментира: „Има си институции, които да се произнесат по законосъобразността на харчене на европейски пари, не съм аз този, който ще каже. Журналистиката не е следствено дело, не е прокурор, нека отговорят институциите".
„Върнете се към екологията, защото „Труд“ показа жълтите ви гащи и вие сте в истерия. Дори на последния форум, който се проведе в министерството на околната среда и водите, специалистите потвърдиха, че не са чули нито един наистина екологичен аргумент от еколозите, заяви Блъсков.
Главна прокуратура обича да се самосезира от публикации, та е вкарана в черен пиар, коментира  екоактивиста Тома Белев.
Ако прокуратурата има доказателства, да ги представи, призова Белев. Той дори обмисля да заведе дело срещу Главна прокуратура за участие в клеветническа кампания.
По думите му проблемът в България са „кючек медиите”, в които се пише анонимно.
Относно обвинения от еколога Тома Белев, че в медията се работи с псевдоними, Блъсков отговори, че това е разпространена практика в цяла Европа.