Марк Жирардели: Псевдоеколозите блокират развитието на България

Региони

15-02-2016, 19:00

Снимка:

7 дни спорт

Автор:

Росица Стойкова, 7 дни спорт

Всичко от Автора

Още по Темата:

Да си го кажем честно: Банско и ските изхранват 4 града и 5 села

Каролев към природозащитник: Лъжете като дърти цигани!

52% от българите искат втори лифт в Банско

Въпреки подвеждащите въпроси, хората категорично се обявиха “За” изграждане на втори кабинков лифт в Банско

България пада от лифта!? Да защитим България!

Лоран Ванат: Чехия ви изпревари в зимния туризъм

Вторият лифт на Банско се оказа езикова грешка

Извънредно: Владо Каролев изхвърли еколози от международна среща

Ангелкова: Въпреки трудната 2015 г., посрещнахме повече от 7 млн. чужди туристи

Ангелкова: Чакаме с 30% повече руски туристи за лято 2016-а

Поздрав за партийните зелени

Екомилионерите застанаха открито срещу България (обзор)

За двете лица на пандата или иначе казано WWF

Илиана Раева: Зелено, "Зелени", ама ми писна от тези "ЗЕЛЕНИ"!!!

Скандал в ефир! Хекимян не е чел "Робинзон Крузо" (видео)

„Природозащитниците“ показват пълна липса на уважение към държавата, категоричен е легендарният скиор

Трима злощастни еколози, част от групата, която от години пречи на развитието на зимния туризъм в България, успяха преди няколко дни да изложат не само себе си, но и страната ни като цяло. Трима души взеха на абордаж кръглата маса за развитието на зимния туризъм, организирана от министъра на туризма Николина Ангелкова. Те прекъснаха срещата, на която присъстваха двама български министри, двама чуждестранни експерти в сферата на туризма и петкратният носител на Големия кристален глобус в алпийските ски Марк Жирардели. Вместо да се включат в дискусията, на която бяха поканени, те вдигнаха плакати срещу застрояването на Пирин, Рила и Витоша. Предпочетоха да направят скандал, да надвикат експертите, вместо да изкажат аргументите си срещу развитието на туризма. Едновременно с това те показаха крещящо неуважение към институциите в страната ни. Игнорираха двамата министри в залата, с което показаха недоимъка във възпитанието си и погрешното разбиране на демокрацията. Да правиш демонстрации, когато имаш възможност да дебатираш, не е аргумент в полза на която и да е кауза. Още повече когато каузата е срещу интересите на стотици хиляди българи, които искат туризмът да се развива. „7 дни спорт“ попита Марк Жирардели, който е и съветник на министър Ангелкова по въпросите на зимния туризъм, възможно ли е такова поведение в Швейцария и каква би била съдбата на подобни протестиращи в родината му.

- Г-н Жирардели, нормално ли е в Швейцария да се отнесат с министри, както стана на кръглата маса в София?
- В никоя държава не се отнасят с други хора така, както се случи пред очите ми преди няколко дни. Това не е възможно нито в Швейцария, нито в САЩ, нито в Германия. В Русия при подобно изпълнение още първия път „еколозите“ щяха да отидат за десет години в Сибир. А в Швейцария втория път щяха да отидат в затвора. Това е не толкова нарушение на закона, колкото показва пълна липса на уважение. Ние сме цивилизовани хора и трябва да решаваме проблемите си по цивилизовани начини. А това, което видяхме в четвъртък, не е цивилизовано решение.
- Защо се случи този скандал?
- Не съм запознат с детайлите, но това е малка група, която вече 10 години блокира много дейности. Зелените политици нямат нищо общо с това. 
Това са хора, които обичат да се показват по телевизията и в медиите и разбира се, може да привлекат най-много внимание, когато цъфнат на някоя пресконференция без предупреждение. Тогава влизат в новините, въпреки че това не е основната им цел. Те може да блокират много неща и да навредят много на българите. И всъщност блокират развитието на цялата страна и вредят много на имиджа на държавата ви в чужбина.
- Как изглеждат подобни акции в очите на чужденците?
- Хората извън България – в Австрия, Германия, Швейцария, Италия - научават, че страната ви не се развива. Получавате помощ от Европа, но не вървите напред. Но не знаят, че подобни групи блокират развитието, а политиците не са достатъчно силни, за да ги спрат. 
- Нима министрите трябва да ходят с полиция, за да предотвратят подобни скандали?
- Проблемът не може да се реши със сила. Трябва да бъде решен по законов път. Но демокрацията означава, че понякога трябва да се взимат решения. Считам, че прекалено дълго не се взема решение по този въпрос.
- Какво трябва да направи правителството?
- Не мога да отговоря на този въпрос, но в лицето на министър Кралев в правителството има човек, който идва от икономиката и със сигурност разбира какво трябва да се промени в политиката, за да тръгнат напред икономиката, страната и целият народ. С акции като тази в четвъртък те само се блокират.
- Възможно ли е в Швейцария да се случи скандал като този в четвъртък?
- В никакъв случай. В Швейцария има обща забрана за стачки. В Германия и във Франция може да се стачкува, но при нас това е забранено със закон. Защото стачките блокират цялата страна и икономиката й. 
200 дни стачка във Франция изядоха 30 процента от икономическия растеж
Това не е решение, а е контрапродуктивно. За една страна е катастрофално, когато подобни групи имат прекалено много власт. 
- Как протестират швейцарците?
- При нас системата е друга, на федеративен принцип. По важните въпроси, каквото е и опазването на природата, се провеждат референдуми. И всички – от Женева до Санкт Гален – могат да кажат какво мислят. Ако са положително настроени, нещата се случват. Ако не – не се правят. И много референдуми се решиха много добре за Швейцария. Защото швейцарците са много интелигентни и почти винаги взимат правилни решения за страната. 
- Нашите „еколози“ искат България да е като Швейцария. Какво бихте ги посъветвали?
- Много добро решение на проблема би било да се разбере какво мислят българите за зимния туризъм. Защото една група от 100 души блокира волята на един милион души. В Банско например няма нито един човек, който да не иска ски центърът да се развива. Защото това е бъдещето. И то не само на Банско, а на цяла България. Това важи и за Боровец, и за другите курорти. Развитието не може да бъде спряно. Ако беше възможно, нямаше да познаваме огъня или колелото.

 

Източник: 7 дни спорт