Братът на Роман Василев печели обществени поръчки за милиони?

За няколко месеца братът на заместник-градския прокурор на София Роман Василев – Камен Василев печели две обществени поръчки за над 21 млн. лв., коментират потребители във Фейсбук.

Прокурорският брат е управител на „Строймонтаж“ ЕООД. Дружеството спечели откритата процедура за избор на основен изпълнител по проект „Подобряване и реновиране на градската среда на територията на община Пазарджик – кв.“Запад“, който се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие“. Строителните дейности са на стойност 4 471 443 лв.
Всъщност, инженер Камен Василев е достатъчно скандален, но все пак недосегаем като прокурорски брат. Установено е, че Василеви са построили незаконна сграда на вилата, собственост на брата на зам.-градския прокурор, която се намира в курортния комплекс „Язовир Батак“. Обектът попада в Държавния гордки фонд, за неговото премахване има издадено наказателно постановление , издадено още през 2006 г., както и акт № 0013744, издадени от Държавно Ловно Стоапнство – Ракитово. Указанията в официалните документи за премахване на огромното заграждание не са изпълнени и до днес, въпреки че са минали доста години. Оказва се, че инж. Василев е строил незаконно, но няма сила, която да го осъди или да го накара да възстанови щетите и случаят очевидно е приключен!
И през 2013 г. прокуроският брат печели поръчки за милиони. Проверка в бранша обаче показва, че инж. Василев притежава скромен опит и ресурс като строител и не е в състояние да реализира спечелените поръчки. Очевидно решаващо значение за успеха на бизнеса на брата на Роман Василев има Делян Пеевски. Неслучайно Пеевски печели мандат с циганските гласове в Пазарджик, а ромите, както е известно, работят предимно в строителството и поддръжката. Пеевски, който рядко дели повече от единица, в случая явно е решил да сподели нещо от печалбата с Роман и Камен Василеви. Мултиплицирано с услугите на заместник-градския прокурор – инвестицията си струва. А освен това е и своеобразно връщане на услуги към този известен магистрат с връзки в журналистическите среди или по-скоро новопомазани политици. Особено след печално завършилата му акция в печатницата в Костинброд!


Източник: Фейсбук, Lubomir Manchev