Роман Василев хвърли оставка, Цацаров му я върна

Политика

12-04-2013, 14:49

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Роман Василев на колене. Прокурорка ще го отнесе

Проверка доказала, че той няма вина за СРС-тата по случая "Цонев-Попов-Сантиров"

Заместник-градският прокурор на София Роман Василев е депозирал чрез главния прокурор до Висшия съдебен съвет, заявление за подаване на оставка.

Поводът са действията му, осъществени, при изготвянето на искането за използване на СРС-та по случая с Николай Цонев и Тенчо Попов.

Обвинител №1 обаче е отказал да приеме заявлението за оставка на Василев, след като вчера
Цачаров обяви, че е бил подведен от столичния прокурор, който поискал от него разрешение за подслушване с аргумента, че Тенчо Попов ще извърши престъпление на територията на Пловдив.

Разрешението е поискано именно от настоящия главен прокурор, който по това време бе шеф на Окръжния съд в града под тепетата.

Междувременно прокуратурата днес публикува на интернет страницата си съобщение за резултатите на проверката, която Цацаров изиска по случая.

От нея става ясно, че искането за СРС-та е било подписано през 2010 г. от тогавашния директор на ДАНС Цветлин Йовчев, който допреди дни бе шеф на президентския кабинет на Росен Плевнелиев, но се оттегли.

От материалите, събрани при проверката, е установено:

- всички действия, извършени от прокурор Роман Василев в хода на разследването по досъдебното производство са били координирани с екипа, на който това разследване е било възложено и са били изцяло съгласувани с ръководството на прокуратурата – със заместник на главния прокурор;
- същият извод категорично може да се направи и по отношение на изготвянето, подписването и отправянето от Роман Василев, като наблюдаващ прокурор, на исканията за използване на специални разузнавателни средства спрямо Попов, Сантиров и Цонев;

- изготвянето на такова искане до съответния съд също е било предмет на съгласуване с екипа и със заместник на главния прокурор.

Имемно заради тези резултати главният прокурор е отказал да приеме заявлението за оставка на Роман Василев и да го представи на ВСС, защото те оневиняват действията на заместник-градския прокурор на София, допълват от прокуратурата.