Роман Василев на колене. Прокурорка ще го отнесе

Общество

11-04-2013, 12:31

Снимка:

flickr

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Зам-градският прокурор подвел Обвинител №1 за СРС, Цацаров извади и забавени преписки на прокурорка

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че е бил подведен от зам. градския прокурор на София Роман Василев при искането за използване на СРС-та по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов.

Обвинител №1 поясни, че Роман Василев е поискал разрешение за подслушване на Попов с аргумента, че той ще извърши престъпление на територията на Пловдив.

Разрешението е поискано именно от Сотир Цацаров, който по това време бе шеф на окръжния съд в града.

"Подобна среща действително имаше, но тя се проведе в София. Законът е заобиколен, но Роман Василев е подвел мен. Ако тръгна да правя нещо срещу него, ще излезе, че го правя, защото той е подвел мен", категоричен бе главният прокурор.

Той призова журналистите да изчакат до понеделник, когато ще станат ясни резултатите от назначената от него проверка за използваните от МВР СРС-та.

Сотир Цацаров поясни, че проверката се извършва от 10 прокурори.

"Казано им е от мен, че имат пълна свобода и че каквото и да констатират, главният прокурор ще стои зад гърба им. Не си мислете, че проверката е в ръцете на зам. градския прокурор на София Роман Василев. Всяка сутрин и всяка вечер резултатите от проверките се докладват на мен", отсече той.

Главният прокурор поиска днес и тогата на висша прокурорка, защото по думите му са вършени системни безобразия.

Става въпрос за бившия шеф на Инспектората на Върховната касационна прокуратура Малена Филипова.

От думите на Цацаров стана ясно, че резултатите от проверката сочат "брутални" нарушения, които пък от своя страна разкриват за пореден път порочни практики в работата на прокуратурата.

Проверката на казуса "Филипова" показала, че не се спазва задължителния принцип за случаен подбор, а преписките са били разпределени пряко от ръководителя. Това се е случило по цели 586 преписки.

"Искам от ВСС Малена Филипова да бъде наказана с най-тежкото дисциплинарно наказание – освобождаване от длъжност", настоя той и допълни, че прокурорката е държала при себе си неправомерно и преписка за убийство.