Блиц: Роднина-подчинен, роднина-подчинен в листите на Марешки

Варненският аптекар е пионер в заобикалянето на закона по избори

Помните ли легендарната реплика на Мими Седларова от филма „Опасен чар“? „Роднина-милиционер, роднина-милиционер“, редеше тя гостите на сватбата на дъщеря си. Ей така, като на сватба, е тръгнал на избори и варненският аптекар Веселин Марешки, който подреди листите на едноличната му партия „Воля“ на принципа „роднина-подчинен“ и продължава да твърди, че разполага с експертите да преборят статуквото и да променят България. 

Ако досега в България бяхме чували за семеен бизнес – къде с добра, къде с отрицателна оценка, то вече ще си имаме и „семеен Парламент“. Защото Веселин Марешки е на път да вкара цели фамилии в Народното събрание. Като например това на бивша общинска съветничка от Варна, съпругът й, майка й, баща й, сестра й и зетят.   

След като обслужваше имотните интереси на аптекаря във варненския Общински съвет напористата Гергана Славова стана отговорник за аптечния му бизнес по Южното Черноморие. Сега пък е водач на листата на ВОЛЯ там. Освен нея в кандидат-депутатските листи на ВОЛЯ са съпругът й Иван Стефанов (в Благоевград и Кърджали), майка й Калинка (втора във Враца), баща й Желязко (водач в Ямбол и Хасково) и сестра й Деяна – втора в Добрич и четвърта в Плевен.   

Роднините на политика също са добре застъпени в листите -  в един от най-желаните и оспорвани райони – 23 МИР-София, водач е лелята на Марешки – Албена Найденова. Тя беше назначена в Изпълнителната агенция по лекарствата преди няколко години и разпореждаше кой инспектор да проверява конкурентите на аптеките на Марешки. Албена Найденова води и в 23-и МИР, и в София област. Дама с фамилия „Марешка“ е четвърта и във Варна. Тук е и братовчед му Светлозар Чорбаджиев, познат на варненци със скандалните си сделки с новопостроени кооперации. 

Той е и собственик на фирмата, съборила миналото лято сграда-паметник на културата в центъра на града. Според бизнесмена, тя „паднала сама“. Очевидци обаче твърдят, че старинната фасада била старателно бутана с метални лостове от работниците на Чорбаджиев преди да рухне.   

Втора в столична листа е и Боряна Георгиева, регионален директор за аптеките във Варна. Дамата е особено близка до сърцето на бизнесмена. Тя е втора и в Сливен. Във варненската листа пък е майка й Евгения Димова. Тя е и втора в Перник.   Вторият в листата, след Марешки във Варна,  е верният му Андон Дончев. На негово име са голяма част от безбройните фирми, свързани с бизнеса на аптекаря. Двамата са близки от над 25 години. Заедно са учили в Москва, а после и двамата се женят за рускини. Дончев  е човекът и зад „Булмедикс 2012“ ЕООД – фирма, регистрирана в Ихтиман. Тази фирма формално отговаря за концесионирания от Марешки плаж „Кабакум Север – Част 1“. Него аптекарят-петролен бос успя да вземе в средата на миналата година и ще събира пари за чадъри и шезлонги до 2021 г. На същата пясъчна ивица се издига и прословутият. фитнес на Марешки – двуетажна постройка, ползвана за лятна къща на политика. Регионалният министър Лиляна Павлова разпореди събарянето й, но съдът я спаси.   

Трета във Варна е Дилбер Вейсалова, която движи аптечния му бизнес тук и дълги години беше общински съветник от поредната партия на Марешки. Следва я д-р Валентина Банчева, която е лекар в Регионалната здравна инспекция, но пък преди да бъде назначена там е работила дълго време при самия Марешки. 

Сестрата на Дилбер Вейсалова, Гюлер Мерданова, която е регионален директор за Разград на аптечния бизнес, е водач на листата в Разград и втора в Русе. 

Начело на листата в Добрич е Кръстина Таскова, един от най-близките му служители в момента.   

Всъщност в много градове на страната в листите няма нито един местен, а позициите са раздадени на верни служители на Марешки от Варна.   

Скандалната шуробаджанащина в листите е само върхът на айсберга в предизборните хватки на Веселин Марешки, който изпробва не една и две порочни схмеи в напъните си към властта през годините.   

Купуването на гласовете на клиентите в аптеките е негова запазена. Схемата той разиграва вече повече от 10 години. Служители в аптеките му събират подписи за регистрация на поредната партия на Марешки. А после регистриралите се стават част от най-различни подписки.   

Друг ангажимент на аптекарките е да пълнят списъците със застъпници. На изборите през 2007-а Марешки използва вратичка в закона и регистрира по 30-35 застъпника на секция. Така без формално да извършва престъпление той плати на над 10 000 души да гласуват за него. Дни след вота новоизбраният общински съветник се оказа с белезници на гърба - икономическа полиция нахлу в офиса му след оплакване от цанен за застъпник мъж. 

Тогава полицаите събраха личните карти на чакащите пред офиса около 15 души – предимно млади хора и пенсионери. Пред журналистите те обясниха, че не са гласували за Веселин Марешки, а са дошли на преглед и случайно са им взети документите. Една от жените показа документ, че е била секретар в изборна секция и е дошла да пита за хонорара си. Тя обаче не можа да обясни защо, след като секцията й е била в район „Приморски”, е дошла да си търси парите в офиса на Веселин Марешки, който се намира в район „Младост”. Повечето от чакащите бяха заведени за разпит в полицията. 

По случая беше образувано досъдебно производство по член 167 А от Наказателния кодекс срещу неизвестен извършител за продажба на гласове. 

На местните избори в годината на ареста Веселин Марешки се класира на второ място в кметските избори във Варна. Половината от гласувалите за новоизлюпения петролен бос по документи се бяха регистрирани като застъпници на тогавашната му партия „Ред, законност и справедливост“. По време на изборите Марешки официално твърдеше, че плаща от 20 до 60 лева на застъпник. Въпреки обиските и задържането аптекарят не беше осъден, но изборният закон беше променен и броят на застъпниците в една секция – ограничен. 

На следващите избори Марешки пак влезе в новините с поредна схема, която се разгръщаше пак пред аптеките на бизнесмена. Там младо момиче посрещало клиентите и предлагало по 20 лв. на всеки срещу личните му данни. Останалите 30 лв. щели да се изплатят след самото гласуване в полза на бизнесмена. Наглостта на Марешки в годините стигна до там, че обяви схема за купуване на гласове като плащане на еднократни компенсации от 70 лева на учители. Към аптечните вериги на тези избори устремилият се към парламента Веселин Марешки добави и бензиностанциите като място за покупко-продажба на гласове.   

Друга хитра хватка беше използвана през 2011-а, когато Марешки сложи сина си за водач на листата си за Общинския съвет. По това време той проповядваше, че се интересува само от кметския пост, а не самоцелно от властта и затова не се кандидатира за общински съветник. Но пък сложи за водач на финансираната от него листа сина си - също Веселин Марешки. Младежът - тогава на 20 г., учеше в скъп частен университет в Лондон и не се появи по време на кампанията, нито дори в деня на вота, Веднага след това Марешки-младши се отказа от място в Съвета след като името му изпълни своята роля – да ориентира зарибяваните в аптеките избиратели на преклонна възраст.

 

Източник: blitz.bg