Прокуратурата проверява партиите на Марешки

Политика

21-03-2017, 15:42

Снимка:

trud.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Владимир Каролев: Ще дам Марешки под съд! (видео)

Марешки играел с две партии?

Според отразеното в сигнала В. Марешки е вписан като председател на две политически партии- „Воля“ и партия „Народно движение за свобода и демокрация“

На 20.03.2017 г. в Софийска градска прокуратура (СГП) постъпи сигнал от Централната избирателна комисия (ЦИК), за извършване на проверка за спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии от страна на кандидата за народен представил Веселин Марешки.

Според отразеното в сигнала В. Марешки е вписан като председател на две политически партии- „Воля“, регистрирана по ф.д. № 12351/2007 г. по описа на Софийски градски съд (СГС) и партия „Народно движение за свобода и демокрация“, регистрирана по ф.д. № 13376/2004 г. по описа на Софийски градски съд.

Съгласно чл. 8 от Закона за политическите партии гражданин с избирателни права съгласно българското законодателство може да участва в учредителното събрание на политическа партия само ако не членува в друга партия.

Горното обстоятелство, съгласно разпоредбата на чл. 11 ал.2 от Закона, се удостоверява с декларация.

СГП е образувала преписка по постъпилите материали и е разпоредила проверка, в хода на която са изискани материалите по делата за регистрация на двете партии от СГС и удостоверение за актуално състояние на политическите партии.