Тийнейджърите ни най-много пият в Европа, водят и в секса

Младите в България сред най-тормозените в киберпространството

Доклад на СЗО за поведението на подрастващите между 11 и 15 години в 42 страни

Българските подрастващи на възраст между 11 и 15 години са сред първенците по консумация на алкохол, пушене и правене на секс сред връстниците си от още 41 страни, включени в проучване на регионалния офис за Европа на Световната здравна организация (СЗО). То обхваща различни аспекти от поведението им като отношенията в семейството, с приятелите, общуването в реалното и виртуалното пространство, но и здравословното състояние, хранителните навици и други. В България проучването е проведено в периода май-юни 2014 г. след 4796 деца в трите възрастови групи - 2523 момчета и 2273 момичета.

13-годишните у нас са първи в статистиката за най-много пиещи поне веднъж седмично - 13% от момичетата и 20% от момчетата. След нас в тройката са Румъния и Албания, а най-трезвените им връстници са в Норвегия. 15-годишните българчета са втори в тази класация след Малта, а 11-годишните - пети.

Тревожно е, че сред 13-годишните най-много са българчетата (10% от момичетата и 15% от момчетата), които са се напивали поне два пъти, а и в другите възрастови категории сме в челната петица.

Момчетата ни на 15 години са първенци по правене на секс - 40% от тях отговарят утвърдително, докато при момичетата процентът е 21, като усредненият показател поставя страната ни на първо място.

Нашите са шампиони сред връстниците си и по време, което изкарват с приятелите си преди 20 ч всеки ден и в трите възрастови групи, а 11-годишните са №1 по виртуално общуване.

26% от момичетата и 23 на сто от момчетата на 15 г. твърдят, че са пушили цигари за пръв път на 13 или когато са били по-малки. Това поставя страната ни на 12-о място, като начело тук са тийнейджърите в Гренландия. 11-годишните и 13-годишните българчета, пушещи поне веднъж седмично, са 5-и сред връстниците си, но 15-годишните вече се на втора позиция.

Българчетата на 11 г. са №2 по гледане на телевизия два или повече часове всеки ден от работната седмица, а 13-годишните са първенци. 15-годишните са по-надолу - 6-и.

При канабиса 10% от българските момичета и 12% от момчетата на тази възраст казали, че са го употребили през последните 30 дни, като това ни поставя на пето място.

Правят впечатление отговорите на тийнейджърите ни, които най-много се оплакват от подигравки и тормоз в интернет чрез есемеси и снимки в сравнение с връстниците си. Както и недоволството от отношението на съучениците им изобщо.

Докладът обобщава, че има тенденция към намаляване на процента подрастващи в западните страни, които пият и пушат, като най-голям е спадът при момичетата, които са запалили първа цигара на 13 години - от 22% през 2010-а до 13% през 2014 г. Но за България няма достатъчно натрупани данни, за да се говори за тенденция.