Важно е да се чува гласа на младите хора в България

Няма по-голяма мотивация да останеш в родината си от това да имаш право на глас

„Няма по-голяма мотивация да останеш в родината си от това да имаш право на глас. Много е важно институциите на местно и регионално ниво да положат усилия, да създадат предпоставки и да чуват гласа на младите хора в България.“ Това заяви заместник-министърът на младежта и спорта Нина Найденова при участието си в Националната младежка конференция „Младежкото включване – младежкото овластяване”, организирана от Националния младежки форум. Срещата е част от едногодишен проект „Насърчаване на включването на младежките организации и младите хора в процесите на формулиране на политики и вземане на решения съвместно с институциите на местно, регионално и национално ниво”.
В конференцията участваха представители от 13-те общини, които са работили по проекта при провеждането на Локалните младежки академии в София, Батак, Правец, Силистра, Варна, Кърджали, Карнобат, Видин, Харманли, Велико Търново, Смолян, Стара Загора и Добрич.
„Преди години правенето на младежка политика в България изглеждаше като една невъзможна идея. С времето дейността на различните младежки организации към политическите партии,  Националният младежки форум и неправителствените организации доведе до значителни резултати, които гарантират устойчиво развитие на младежките политики“, каза заместник-министър Найденова.
Тя посочи, че участието на младите хора на всяко едно ниво на вземане на управленски решения е задължително, защото свободното движение в Европейския съюз им дава възможности да изберат да се развиват извън границите на държавата си. Институциите и неправителственият сектор трябва да положат усилия и да създадат предпоставки за младите хора да се чувстват добре в България.
Форумът продължава два дни, като дава възможност на обучителните локални екипи от различните общини да осъществят контакт и обменят впечатления за случващото се в различните градове с младежки инициативи и проекти.