Реформаторите и (не)стабилното управление

Публична тайна е, че въпросният Съвет е проекция на ДСБ и лично на Иван Костов

Тази сутрин по БТВ станахме свидетели на небивал цирк. Двама депутати от една парламентарна група отказаха да седнат един до друг в телевизионното студио. Иде реч за Делчев от партията на Кунева и Караджов от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Публична тайна е, че въпросният Съвет е проекция на ДСБ и лично на Иван Костов. Неслучайно Командира призова за гласуване с преференция именно за любимеца му Гроздан, кандидат на РБ в 24-и МИР. Разбираемо е искането на СДС и България на гражданите за обезличаване и закриване на въпросния орган. Някак без да е политическа структура с конкретна легитимност и доверие, получено от десния вот, тя се превръща в своего рода надзорен съвет на Реформаторите. Има депутати, има си и министър – образователният Танев.

Но никой не знае кой и как носи отговорността за взимане на кадровите решения в Блока. Все пак участват вече заедно във властта. Не мисля, че е кой знае колко пагубно за страната разногласието на партиите в РБ. Все пак знаем, че в България всички сме лидери и разбираме политиката. Нека се карат, да дискутират, така бе създаден някогашният голям СДС през 90-та. На коалиционен принцип, с общи заседания, често прерастващи в кавги и леко шамаросване.

В спора се ражда истината, а в десницата има изявени оратори с твърди позиции, по-добре да говорят, отколкото да гледаме поредното задкулисие и управление по столичните ресторанти. Нали затова протестирахме и свалихме от власт БСП и ДПС.

Ще наблегна на думата „говор“. Да се бият ако искат, но да не се притесняват от диалога, от дебатите, от сериозните дискусии. Не вярвам, че отговорните политици ще погледнат с добро око на крамолата между техните хора в сутрешния блок на БТВ.

Не скандалът в РБ ще разклати лодката на управлението. А липсата на такъв и вкарването му в полето на сенките. Които знаем добре, че раждат чудовища.