Антоанета Христова: Форматът на "Реформаторски блок" е фалшив

Христова смята, че възстановяването на СДС би било печеливша стратегия

Форматът на „Реформаторския блок“ е фалшив, за представителите на дясното пространство в момента няма полезен ход на действие. Това заяви пред Bulgaria ON AIR политическия психолог Антоанета Христова.

„В миналото имаше един полезен ход, а именно да се възстанови стария формат за бившето СДС. Остават въпросите защо трябваше да се разпадне“, каза още Христова.

Тя наблегна на факта, че политиците от дясното пространство могат много да спечелят от ситуацията в страната в момента, като едновременно с това са и много виновни за нея.

Христова допълни, че в момента има три стабилни политически субекта- БСП, ГЕРБ и ДПС. „Атака“ също увеличава рейтинга си, благодарение на специфичната си реторика и бежанската вълна от Сирия.

„Те обаче не са достатъчни, за формирането на стабилно правителство“, коментира Христова. Според нея са необходими поне една или две нови формации, за да бъде създаден стабилен парламент.

По думите на Христова възможностите за комуникация между протестиращи и управляващи са почти изчерпани и вероятността за спокоен изход от ситуацията е съвсем малка.

„Мисля, че много енергия беше хвърлена от страна на студенти и на тези, които ги подкрепят, да заявят своите позиции. Много енергия беше включена и за запазване на властта. И двете страни задълбаха в своите позиции и почти не са останали шансове за преговори“, коментира още Христова.

Тя подчерта, че всяко поколение има нужда от своята революция и да се пребори за своята истина и морални ценности.