Внимание: Платени социолози подготвят „Костинброд“ 2!

Чисто математически причината е ясна

Не спира облъчването от сутрин до вечер с поредната поръчка, изпълнявана от дежурните червени агенции и специалисти по всичко из телевизионните студия. Иде реч за канските усилия от страна на разгромената за пореден път БСП да вкара в парламента колкото се може малки субекти за да извиват ръцете на ГЕРБ и Борисов.

Чисто математически причината е ясна. Ако бариерата за 43-то Народно събрание бъде премината от всички малки партии и коалицийки, то автоматично това намалява тежестта на първия. Най-много всъщност удря по него. Защото гласовете за БСП и ДПС са надписания и ясни – максимум 20 процента за едните, от 15 до 17 за вторите. И оттам насетне вече идва големият въпрос: ще спечели ли ГЕРБ достатъчно за да направи свое правителство? Ако не – ще проявят ли здрав разум в Реформаторския блок? Ще започнат ли да се държат като зрели политици за да може да дочакаме лелеяното дясно правителство, крещящо необходимо с оглед батака, в който за пореден път БСП остави държавата?

Прав е Борисов, че за уж десните реформатори врагът в тази кампания не беше Станишев, не беше Местан. Всички стрели и критики бяха насочени към най-голямата партия в демократичното пространство, към признатата за легитимен представител на дясното политическо семейство у нас. Към ГЕРБ, чиито лидери са припознати от Меркел и Камерън, въпреки подрънкването с оръжие на разни доморасли политикани, живеещи още в 97-ма когато ОДС спечели 2 милиона гласа.

ГЕРБ, БСП, ДПС и РБ – това са партиите към днешна дата влизащи 99 процента в парламента. На този етап останалите четири кандидати за слава са под бариерата. Имат шансове да я прескочат, но всичко зависи от активността в неделя. Според честните и сериозни анализатори няма никакъв начин дори и след първите екзитполове в изборната вечер да се каже категорично дали и кой от малките четири ще влязат. Едва след първоначалните резултати от реалните гласове ще може да се направи извод и заключение.

Само че опорните точки на БСП се задействаха и социолозите почнаха да вкарват по 7-8 партии в парламента. Да се чуди човек как не са ги докарали до двуцифрено число. Нали трябва пак да се спъне ГЕРБ, дали с измислени бюлетини, дали с измислени прогнози.

Предния път им мина номерът, немалко омерзени от гадната кампания не отидоха до урните изобщо. Вярвам че сега българинът ще покаже здрав разум. Вярвам и че бъдещите депутати също ще вземат адекватни мерки от отношение на гаврещите се с народа коментатори и анализатори.

Които по нищо не се различават от телефонните измамници. С разликата че последствията от дейността им са доста по-пагубни. Ако циганинът от Ветово лъже три бабички, то тримата социолози лъжат цяла нация

Време е за надзорен орган, време за е за своего рода СЕМ, който да разчисти най-накрая мизериите в тази прогнила гилдия. Не е лесно за политиците да се изправят срещу куртизанките шепнещи им на ушенце. Иска се воля, кураж и смелост. Да видим колко от новите 240 народни избраници ги притежават!