Красен Кралев пред Дарик: Манипулацията "Костинброд" бе държавен преврат

Не може седем пъти българският избирател да дава гласа си на дясна партия и да получава перверзна коалиция между БСП, ДПС и Атака

Помощта, която Красен Кралев е оказал на ГЕРБ след парламентарните избори миналата година, е причината той да попадне на избираемото трето място във варненската листа на партията. Това заяви в студиото на Дарик Варна самият кандидат за депутат, който преди няколко години беше в ръководството на партия „Новото време“. Според него номинацията му не била изненада за запознатите с политически процеси.

„Повече от година сътруднича на ГЕРБ чрез познанията си по политически маркетинг. След държавния преврат на предишните парламентарни избори и бруталната манипулация „Костинброд“ се срещнах с Бойко Борисов и си предложих услугите. Не може седем пъти българският избирател да дава гласа си на дясна партия и да получава перверзна коалиция между БСП, ДПС и Атака. Оказах съдействие на ГЕРБ на предсрочните местни избори във Варна, както и на вота за европейски парламент. Това е оказало влияние да попадна в листата. В ГЕРБ се чувствам прекрасно. Напуснах „Новото време“ преди 3 години, защото каузата му се изчерпа. Пътищата ни се разделиха, тъй като предпочитам да остана в десния политически сектор. Идеите, които изповядвам, са десни. Аз съм сред основателите на СДС, борил съм се 25 години срещу комунизма и остатъците му“, заяви Кралев.

Кандидатът за депутат не смята, че може да има дебат за автентична десница, тъй като създателите на СДС сега били в ГЕРБ. Той посъветва „реформаторите“ да спазват по-възпитан и по-умерен тон.

”Искам да припомня какво беше казал бай Йосиф Петров от трибуната на Народното събрание: ”Не плюй в уста, която после ще целуваш!” Ето това искам да запомнят нашите колеги от Реформаторския блок”, каза Кралев.

„Жельо Желев Едвин Сугарев, Евгений Михайлов, Георги Марков стоят зад идеите на ГЕРБ – те от коя десница са, от автентичната ли са? Сегашните лидери в Реформаторския блок не са били в СДС, когато аз съм бил там. През последната година Бойко Борисов многократно протяга ръка към тях, но за мен е странно поведението им, което понякога достига прага на арогантност. Реформаторите стоят най-близко до нас, но някои елементи от поведението им будят съмнения. Не може при толкова обиди и квалификации, които си позволяват към ГЕРБ, да гледаме безрезервно към тях. Ако искат съвместно управление, би трябвало диалогът да се върне в нормалния тон.  Не можеш да обиждаш човека, с когото искаш да управляваш. Не може преди да си влязъл в парламента да поставяш условия колко министри да имаш. Ще видим какво ще остане от Реформаторския блок в парламента. Скептичен съм, че ще запазят целостта си, защото има сериозни противоречия между ДСБ от една страна и „Движение България на гражданите“ и СДС от друга“, коментира Кралев. Той припомни, че на балотажа на местните избори през 2013 г. във Варна ДСБ са агитирали срещу издигнатия от ГЕРБ Иван Портних и в полза на подкрепения от БСП и ДПС Христо Бозов.  

"ГЕРБ не води кампания за преференциален вот, тъй като посланието ни е, че сме отбор и всеки работи за листата", добави Кралев. Според него възможността за преференции не привлича допълнителен електорат, но може да предизвика големи скандали в партиите.

„Интересни ще бъдат резултатите във Варна на Реформаторския блок и на ДПС. Борислав Гуцанов и Красимир Янков (съответно трети и четвърти в листата на „БСП Лява България – б.ред.) ще изпреварят втората в листата Анелия Клисарова. Най-големият проблем на Бареков се нарича Христо Ковачки, чиито хора ще купят гласове и ще изпреварят кандидатите на „България без цензура“, анализира останалите опоненти на ГЕРБ Кралев. Той смята, че партията му има реален шанс да спечели 8 от общо 15 депутатски мандата във Варна.

В предизборните кампаниите вече се залагало на манипулации, а не на стандартно облъчване с послания. Опорната точка на повечето социолози е да предизвикат нестабилност в държавата, като вкарат повече партии в парламента, каза още Кралев. Той очаква ГЕРБ да имат повече от 120 депутати в следващия парламент. Дори и при този резултат обаче не била изключена възможността реформаторите да бъдат поканени в управлението.

Целият разговор с Красен Кралев чуйте в звуковия файл.

 

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК