ЦИК: Организацията на изборите няма да позволи повтаряне на случая „Костинброд”

20 август е крайният срок за регистрация

Извозването и предаването на бюлетините ще става по начин, който няма да позволи повтаряне на явлението „Костинброд”, заяви на пресконференция говорителят на Цетралната избирателна комисия Александър Андреев, цитиран от Агенция „Фокус”. „По отношение на гарантирането на отпечатването на изборните книжа и бюлетините по Изборния кодекс, отпечатването става в печатницата на БНБ. Контролът върху отпечатването се извършва както от ЦИК, така и от Министерството на финансите”, уточни Андреев. „Превозването и предаването на общинските и областните администрации на РИК – целият процес става и е организиран по начин, който да гарантира невъзможността да се получи явлението „Костинброд” – под охраната на МВР”, допълни той.

Крайният срок за регистрация на всички политически партии и коалиции в ЦИК изтича на 20 август, съобщи още Андреев. Единствената партия, подала документи за регистрация до момента, е ГЕРБ.  „До 15 август трябва да бъдат назначени всички Районни избирателни комисии, които ще започнат да функционират с оглед осигуряването на нормалното протичане на процеса по подготовка на изборите”, допълни Андреев. В момента се изготвят и методическите указания за СИК-овете и РИК-овете за предсрочните парламентарни избори. До 50-ия ден трябва да бъдат определени местата в чужбина, където ще бъдат разкрити секции. Условието е през последните 5 години на тези места да е имало повече от 100 избиратели.

На пресконференцията стана ясно още, че предсрочните парламентарни избори ще са по-скъпи от тези през 2013 година. Едната причина е, че тогава Изборният кодекс не е предвиждал медийни пакети за партиите и коалициите, които не получават държавна субсидия, както и за инициативните комитети, които предлагат независими кандидати. Друга причина е, че е увеличено възнаграждението на членовете на РИК и СИК. Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че в план-сметката за изборния бюджет за медийни пакети са предвидени 900 000лв., разяснителната кампания ще струва 450 000 лв., а бюджетът за възнаграждения на членове на РИК е малко над 9 млн. лв.

На тези предсрочни парламентарни избори ще може да се гласува и машинно, но то отново ще е експериментално и ще се проведе в максимум 500 избирателни секции, каза още говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Относно големия брой наблюдатели на европейските избори и относно това дали ще се предприемат  някакви ответни мерки от ЦИК, Нейкова обясни, че изборният кодекс не дава правомощия на ЦИК относно броя на наблюдателите на изборите.
По думите й, няма как да се вземат конкретни мерки, защото изборният кодекс не е променян. „Единственото ограничение е регистрираните лица, които ще бъдат наблюдатели е да не надвишават броя на избирателните секции в страната и извън нея. Това, което ЦИК може да направи и вероятно ще го направим, когато бъдат регистрирани за участие с наблюдатели неправителствени организации, да изпратим тези организации като информация на Комисията за защита на личните данни”, заяви Нейкова.