Осъдиха Сумиста, а Първанов?

Защо в делото срещу Сумиста никой не попита за връзките му с президента?

Петър Стоянов бе осъден на доживотен затвор. На съда се видяха достатъчни доказателствата срещу шефа на бандата, станала известна като "Килърите", и Сумиста ще дочака старините си зад решетките. За първи път у нас бе разбита пободна фабрика за смърт. Три убийства доказано лежат на съвестта на осъдените. Има съмнения за още две. Факт е обаче, че най-накрая у нас има подобни знакови присъди срещу организираната престъпност.

Защо обаче всички така свенливо отминават един въпрос: "Какви бяха връзките на Георги Първанов със Сумиста?" При арестуването на спортния бос, от "Дондуков" 2 побързаха да обявят, че президентът не се познава със Стоянов. Странно как тогава Пешо му е бил съветник по спортните въпроси? И като такъв е имал неограничен достъп до президентството. А и как да кажеш, че не познаваш човек, с който поне няколко пъти си залавян от обективите? Извинявайте, но преди две години Първанов би път чак до Варна, за да награди двама златни медалисти в... европейското пъренство по сумо за юноши и девойки! Точно тогава Стоянов се бореше за пост в световната федерация и се надяваше чрез присъствието на президента да покаже колко важно е сумото за България. Половин година преди това пак Сумиста уреди Калоян Махлянов – Котоошу, да получи лично от Първанов орден на "Дондуков"! И тези двамата не се познават? Хайде не така, не е сериозно.

Всъщност около Първанов освен мирис на затвор, се носи такъв и на... смърт. Друг негов личен съветник – Манол Велев, вече няколко години е в кома след атентат срещу бизнесмена.

Всеизвестни са близките отношения на Гоце със семейството на жертвата, в което влиза и Весела Лечева. Легендарната ни спортистка бе направена от Първанов шефка на спортната агенция при бабуването на Тройната коалиция. Велев пък получи правото чрез подставеното лице Иван Иванов (чудесно име за подобна дейност – б.р.) да коли и беси в спортния тотализатор. В първите дни след атентата срещу президента на ФК "Герман" се говореше, че на "Позитано" са силно притеснени. Причината – Велев единствен знаел шифъра на една сметка, в която имало милиони. Партийни милиони.

През лятото показно пострада и друг бизнесмен, особено близък до Георги Първанов. Става дума за ловешкия олигарх Гриша Ганчев. Неговият син и този на съдружника му бяха арестувани и останаха зад решетките 3 месеца по обвинение в източване на ДДС чрез фиктивен внос и износ на захар. Гоце бе чест гост в ловното стопанство на Ганчев - "Бялка", където дори и до днес има снимки, на които президентът позира с ловни трофей.

Лошото е, че днес в такива трофеи на правосъдието се превръщат хора, които някога бяха особено близки до него. Факт, доста притеснителен за президентската институция.