Сумиста пращал моделки на "Визаж" при мутри

Архив София

23-09-2012, 12:53

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Ключови свидетели по "Килърите" категорично отхвърлиха обивненията, че не са надеждни и са имали "договорки под масата", за което напоследък ги обвиняват. "Пълни глупости!", заявиха те по ТВ7.

Най-знаковият за приода на Прехода у нас процес продължава утре.

Той започна през юни миналата година и обвиняеми по него са Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Срещу тях са повдигнати обвинения за участие и ръководене на организирана престъпна група, умишлени убийства и палежи. Бандата за мокри поръчки е определяна като "фабрика за убийства" и е свързвана с три знакови покушения, сред които и убийството на банкера Емил Кюлев.

Наближава развръзката на процеса, в който са разпитани 122 свидетели, като никой от тях не се е отказал от показанията си.

В поредното издание на „Насреща Люба Кулезич” четирима важни свидетели по „Килърите” разкриха  подробности и детайли за хода на следствието.

Надеждни свидетели ли сте, попита ги Кулезич, след като напоследък в някои издания се прокрадна тезата, че те са били манипулирани.

Това, че съм сключил споразумение с полицията, е пълна глупост, скалъпена от адвокатите на Сумиста,

категоричен бе Георги Петков - Космоса. Не съм криминално проявен, аз съм надежден свидетел, обясни Велизар Младенов, който е бил шофьор на Сумиста. Той разказа, че веднъж е водил манекенки от “Визаж” при баровци в Бургас.  Забрал ги направо от офиса на фирмата в центъра на София.

На Сумиста той лично дал 3000 лв. от клиентите - по 1000 лв. на моделка от "Визаж", като това били само предварителните пари.

Боян Джамалов, друг важен свидетел по делото, каза, че идването в студиото на ТВ7 е било "адски трудно", но сравни настоящата ситуация с тази преди години, когато "има-няма свидетели, делото приключва и край". За пръв път виждаме воля нещо в тая държава да се случи, каза Джамалов, който се възхити от работата на полицията.

От разказа на свидетелите стана ясно, че отначало те са били въвлечени в престъпната банда, като от тях е било искано да следят и донасят информация за определени хора. След като научили, че някои от личностите, за които са информирали, са били убити, четиримата поискали да се измъкнат от схемата, но разбрали, че след това надали ще останат невредими.

"Трябваше да се махнем навреме, усетихме се година преди началото на процеса, но останахме",

каза Лозан Цеков, личният шофьор на Сумиста. Самият той е видял всички престъпления с очите си, затова е и един от най-важните свидетели. "Отиваш, вършиш, никой не ти обяснява защо" - така описаха "работата си" в бандата останалите.

Ако всичко по това дело излезе наяве, в държавата ще избухнат страхотни скандали,

смятат свидетелите. На въпрос на Люба Кулезич ще излезе ли всичко наяве или ще бъде набутано под килима, те отговориха: "Не, съмняваме се".

Припомняме, че в края на юли т.г. на бял свят изскочиха старателно и дълго укривани снимки, доказващи по категоричен начин близостта на бившия президент Георги Първанов с тартора на „Килърите” Петър Стоянов–Сумиста.