Последни данни на "Алфа Рисърч": Преднината на ГЕРБ пред БСП е над 8 процента

Прогнозата е, че в неделя ще гласуват между 2,6 и 2, 8 милиона души

Проучването на агенция Алфа Рисърч на финала на предизборната кампания, проведено в периода 27 – 30 март 2021г. сред 1007 пълнолетни жители, показва, че шест до седем партии имат потенциал да прескочат 4%-та бариера.

Ножицата между ГЕРБ и БСП се разтваря до малко над 8 на сто. ГЕРБ приключва кампанията с подкрепа от 28.1% сред твърдо решилите да гласуват. БСП запазва втората си позиция (19.8%), но с плавен отлив на привърженици. С близки резултати са следващите две политически сили - „Има такъв народ“ (12.7%) и ДПС (12.5%). Близки са и данните за „Демократична България“ (6.3%) и „Изправи се! Мутри вън!“ (6.0%). ВМРО събира доверието на 4 на сто от заявилите, че ще гласуват.

Проучването на Алфа Рисърч регистрира съвсем лек ръст в декларираната избирателна активност - 51% от постоянно пребиваващите в България избиратели. На тази база, очакванията са до урните да отидат между 2.6 и 2.8 млн. души. Предвид обстоятелството, че всеки втори споделя по-силни или по-слаби притеснения от влошаването на епидемиологичната обстановка, не може да се изключи и по-рязък спад в активността – до 2.1 – 2.2 млн. души.

Около 25% от решилите да участват във вота имат желание да гласува машинно, а 55.5% предпочитат традиционната хартиена бюлетина.