Директорът на „Алфа рисърч”: ГЕРБ нямат алтернатива

Политика

04-07-2018, 18:38

Снимка:

bTV

Автор:

asimeonova

Всичко от Автора

През председателството на Съвета на ЕС партията спечели нови привърженици

„Днес ГЕРБ нямат алтернатива за първото място в социологическите проучвания”, заяви директорът на агенция „Алфа Рисърч” Боряна Димитрова в студиото на „Лице в лице” по bTV.
ГЕРБ запазва позициите си на първа политическа сила, като за периода на председателството на Съвета на ЕС партията си прибавя 1,5% допълнителни нови привърженици – 24,5%, обясни тя.
По думите й се наблюдава устойчиво утвърждаване на ГЕРБ в коалициите, които сформира, и отслабване на малкия коалиционен партньор. "Причините понякога са, че те се опитват да станат по-забележими, да привлекат вниманието към себе си, в повечето случаи са съставени от няколко по-малки партии, в които се наблюдава разцепление на позициите на по-късен етап", уточни тя. ВОЛЯ е големия губещ според проучването.
Димитрова коментира и нагласите към лидерите и значението им за всяка политическа система. Президентът остава с рейтинг на доверие 54%. Наблюдава се спад в нагласата към него от първото тримесечие, обясни тя. И допълни, че премиерът Бойко Борисов върви в добра посока. Позитивните нагласи към него нарастват, заяви Димитрова.
БСП е втора политическа сила с 20%. Димитрова подчерта, че проучването е направено на база различни компоненти и аспекти от управлението. „Обединените патриоти” и ДПС имат доста близки позиции, допълни още тя.
Димитрова заяви, че за момента обединението „Демократичната България” показва оптимистични резултати, но трябва да работи много, ако иска да даде сериозна заявка за изборите.