„Алфа Рисърч”: След европредседателството подкрепата за ГЕРБ расте, за президента - намалява

Политика

03-07-2018, 14:21

Снимка:

Алфа Рисърч

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Най-одобряваните министри са Дончев, Павлова, Захариева, Кралев и Каракачанов

Положителна равносметка за доверието към премиера Борисов и електоралните позиции на ГЕРБ в края на българското председателство на Съвета на ЕС. Този извод правят от „Алфа Рисърч” на база последното им проучване.

При избори днес ГЕРБ ще е първа политическа сила, като спрямо март партията на Бойко Борисов качва 1,5% подкрепа до 24,5%. На второ място е БСП с 20,1%. Обединените патриоти отбелязват лек спад (до 5.0%) и почти се изравняват с ДПС (4.9%). С 2.2% подкрепа Воля е под 4%-та бариера.

Бойко Борисов е най-одобряваният партиен лидер (с 37,2% одобрение), следван от Красимир Каракачанов (25,2%) и Корнелия Нинова (23,3%), като обаче и двамата губят популярност.

В топ пет на министрите с най-висок рейтинг са Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Екатерина Захариева, Красен Кралев и Красимир Каракачанов.

Президентът губи 5% от одобрението на хората в сравнение с предишното проучване. Отливът на подкрепа не се отразява на негативните мнения, които се запазват около 10 на сто, но се увеличава делът на колебаещите се в преценката за неговата дейност.

54% от българите са убедени, че регионът ни ще бъде по-стабилен и сигурен, ако ЕС има решаващо влияние в него, а не Русия. Като резултат, второ поредно тримесечие одобрението за ЕС не слиза под едни от най-високите регистрирани стойности (60%).

Европейската перспектива за Западните Балкани и срещата на върха в София са сред най-високо оценяваните събития през последните месеци (55%).

Изследването е част от регулярния тримесечен мониторинг на обществените нагласи, провеждан от агенция „Алфа Рисърч“. Проучването е национално представително и е реализирано в периода 17 – 25 юни 2018г., чрез пряко стандартизирано интервю лице-в-лице, сред извадка от 1017 души, формирана по метода на стратифицираната двустепенна извадка по тип населено място с квота въз основа на признаците възраст, пол и образование.