Изтъкната социоложка: БСП и Нинова са като кученца, които безрезултатно подлайват около властта

Няма политическата алтернатива, Бойко Борисов е най-успешният и най-ловкият български политик за целия период на Прехода, твърди Мира Радева

Социологът Мира Радева сравни със земята лидера на БСП Корнелия Нинова, като я оприличи на лаещо кученце в ефира на БТВ.

„В началото хората, когато виждаха нейния плам, имаше надежда за промяна в БСП, но се оказва, че БСП продължава да тъпче на място. Това, което виждам е, че вече е крайно време в БСП да проумеят, че ентусиазмът около явлението Корнелия Нинова не дава положителни резултати. Те приличат на кученца, които подлайват около властта, но не произвеждат резултат”.

Радева прогнозира, че предстои сериозна борба между Корнелия Нинова и Румен Радев, ако президентът реши да стартира свой политически проект.

По думите на социоложката Бойко Борисов е най-успешният и най-ловкият български политик за целия период на Прехода.

„Това е човекът, който умее да прехвърля топката в полето, когато не му трябва. Умее някак си да излезе сух от водата. Патриотите в този смисъл му вършат услуги, защото изместват акцента на политическото внимание в друга посока“, смята тя.

Радева е категорична, че истинската причина властта да е стабилна е, че не е ясна политическата алтернатива и тя като цяло отсъства. За да има сериозна политическа промяна, трябва да има сериозна алтернатива, подчерта анализаторът.

По думите й недоверието в институциите е очевадно при проблема с чумата и това е дълбок процес в българската народопсихология.

„Има едно безумно дребнотемие, в което има презрение към държавност, към институции, презрение дори на самото обществено мнение от самото себе си, защото непрекъснато има някакви медийни димки от сорта на козите на баба Дора. Не може да се подхожда с такова недоверие към българската институционалност“, обяви Радева.