Гръцкият външен министър: По-добре Македония да ни е приятел, а не част от Велика България

Някои говорят без да мислят за последствията, нападна Никос Коциас опозицията

Гръцкият външен министър Никос Коциас е заявил, че правителството на страната му има предвид всички възможни варианти за развитието на ситуацията Балканите и че националните интереси са защитени, съобщават македонски медии. Договорът със Скопие ще влезе в сила едва след приключване на необходимите конституционни промени, заявил гръцкият министър.

По думите му целта на Гърция била да има приятелска държава или партньор на северната граница и това било значително по-добрия вариант. Другите възможни сценарии според Коциас били Македония да се превърне в „общност, доминирана от Турция или да се разпадне. А разпад би отворил пътя на Велика Албания и Велика България“.

„Проблемите на външната политика са много сериозни и сме в неблагоприятна ситуация. Някои говорят без да мислят за последствията“, казва той, вероятно визирайки отпора срещу споразумението за името от страна на опозицията и в Атина, и в Скопие.

„Трябва да се разграничим от Древна Гърция и Антична Македония на географската карта. Ако не го направим, ще сгрешим“, категоричен е той.