Скопие и Атина подписаха договора за името Северна Македония

Свят

17-06-2018, 12:01

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Македония и Гърция подписват договора за новото име

Историческото събитие се случва след 27-годишен спор между държавите

Скопие и Атина подписаха договора за името Северна Македония. Церемонията се състоя в гръцкото село Псарадес на брега на Преспанското езеро. Историческото споразумение подписаха външните министри на Гърция и Македония - Никос Кодзияс и Никола Димитров, заедно с посредника от страна на ООН в спора за името на Македония Матю Нимиц.

На церемонията присъстваха и премиерите на двете държави - Алексис Ципрас и Зоран Заев. Сред гостите бяха и вицепрезидентът на Европейската комисия и върховния представител на ЕС Федерика Могерини, комисарят на ЕС, отговарящ за разширяването – Йоханес Хан, и представител на генералния секретар на ООН.

Договорът е със заглавие „Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните.“ За стане факт новото име остава договорът да бъде ратифициран от гръцкия парламент и чрез референдум в Македония.

"Регионът преживя достатъчно страдания, така че нека от днес нататък пеем радостни песни на Балканите", заяви Ципрас след подписването на договора. И допълни, че ще има още предизвикателство, „но имаме нужда да приложим по ефективен начин двустранните политики“, които са базирани на споделени цели на Балканите за бъдещето на Европейския съюз. „Това ще бъде категорично затваряне на една глава на различията в региона", заяви Ципрас.

"С Гърция наистина преместихме планини. Във времена, когато имаше много недоверие, ние сложихме край на един спор, продължил години. Това бяха три десетилетия на несигурност за нашето бъдеще", заяви Заев. И допълни, че договорът дава кураж за нови инициативи, които да допринесат за добрия живот на гражданите и на Македония и Гърция. „Този договор ни дава нов приятел. С Гърция ще бъдем партньори и сътрудници. Полагаме основи на пътя за общото ни бъдеще", каза още Заев.

Споразумението между Гърция и Македония показва, че всеки проблем може да се реши с диалог и лидерство. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. "Мнозина бяха скептични за договора, но двамата премиери и външни министри бяха упорити, за да го постигнат. Надявам се това да бъде вдъхновение за мнозина в региона да направят смели стъпки, както и за цяла Европа. Този договор показа на Европа и на света, че всеки проблем може да се реши с диалог и лидерство", каза Могерини.