Спецсъдът решава дали делото срещу Москов тръгва по същество

Бившият здравен министър и заместникът му са обвинени в сключване на неизгодна сделка, неизпълнение на служебни задължения и безстопанственост

Спецсъдът трябва да вземе решение дали да прекрати делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и неговия заместник Адам Персенски или процесът да тръгне по същество. Двамата са обвинени в общо три престъпления - сключване на неизгодна сделка, неизпълнение на служебни задължения и безстопанственост.

Делото в Спецсъда трябваше да тръгне преди 2 месеца, но беше отложено заради отсъствието на юридически лица от здравното министерство и фирмата „Бул Био НЦЗПБ“. Вчера обаче те присъстваха в съдебната зала и бяха конституирани от съда като граждански ищци към наказателното производство за ваксините. Те имат финансови претенции към Москов, Персенски и бивши шефове на държавната компания за близо 1 млн. лева.

Според обвинението на 9 юли 2015 г., в качеството си министър на здравеопазването Москов не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от турското Министерство на здравеопазването на 100 000 дози ваксина за деца „Пентаксим -0.5 мл.“ и 100 000 дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“. В замяна той гарантирал дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“ от България.

Москов никога не е отричал за сделката. Той обаче е категоричен, че в нея няма нищо нередно, няма настъпили финансови щети, а ваксините от Турция е трябвало да бъдат набавени спешно, за да не се наруши имунизационния календар.