Съдът отложи делото срещу Москов за утре

Крими

18-06-2018, 17:36

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Претенции за 1 млн. лева към Москов и Персенски

Съдът заседава по делото срещу Москов за ваксините

Адвокатите на обвинените настояват делото да се върне на Прокуратурата.

Специализираният наказателен съд ще се произнесе утре дали дава ход на делото за нанесени вреди от износ на ваксини за Турция и реципрочен внос на липсващи у нас ваксини срещу бившия здравен министър Петър Москов, неговия заместник- Адам Персински и бивши служители на държавната фирма за производство на ваксини „Булбио”. Пред съда защитниците на петимата обвиняеми настояха, че са налице съществени, но отстраними нарушения на процесуалните правила и поради това делото трябва да се върне на Прокуратурата.

По-рано стана ясно, че към обвиняемите има претенции за близо 1 млн. лв. Адвокатът на Москов коментира, че сумите нямат никакво значение, тъй като няма нанесени щети.

„Едната сума е около 300 000лв., която се претендира от МЗ. Тя е внесена от Държавния бюджет в НАП. Няма никаква щета, защото все едно държавата е преместила от единия си джоб в другия тези пари и това нещо не е станало по волята на г-н Москов, а след становище от НАП и МФ дали се дължи ДДС върху дарението на ваксини за Турция, или не. След като данъчните са посочили, че се дължи, начислили са ДДС и са прехвърлили парите от единия бюджет в другия. Другата щета, която се претендира, е на търговското дружество „Булбио”. То е 100% собственост на МЗ и също не може да има щета и неизгодна сделка, защото пак става дума за прехвърляне на пари от бюджета на търговското дружество в този на МЗ.Така че за никакви щети не може да става въпрос.“, заяви адв. Менко Менков.

„От 211 свидетеля по делото аз искам да разпитам около 15. Не така стоят нещата за защитата на другите обвиняеми. Затова предложих, ако утре се даде ход на делото, да се опитаме да облекчим съдебното производство. Ние имаме интерес делото да върви по-бързо. Това е т.н. съкратено производство без признаване на вина – чл.371т.1 от НПК. За да не разпитват целия МС, но в съдебна фаза вероятно ще се наложи отново, както в досъдебната фаза на делото, защото всички тези неща са извършени с междудържавен договор между правителството на Република България и Република Турция. Няма престъпление, което да е извършено и което да е притеснително, просто трябва да извървим цялата процедура, която се следва от НПК. Иначе ще е приятно да разпитаме членовете на правителството в октрито съдебно заседание. Те да кажат правилно ли са действали. Ако не се постигне съгладсие за прилагането на чл.371 т.1 от НПК ще се наложи да даде показания и г-н Борисов, като председател на тогавашния МС.“, обясни още адвокатът.

Министър Москов е споделил, че знае кой стои зад повдигането на обвинението срещу него, но адвокатът му не е наясно и обеща да го попита.