Съдът заседава по делото срещу Москов за ваксините

Крими

18-06-2018, 08:11

Снимка:

Министерство на здравеопазването

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спецсъдът не даде ход на делото срещу Москов

Бившият здравен министър и заместникът му са обвинени в ощетяване на държавата

Съдът ще заседава по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски. Двамата са обвинени в престъпления по служба и в безстопанственост. Делото в Спецсъда трябваше да тръгне преди 2 месеца, но беше отложено заради отсъствието на юридически лица от здравното министерство и фирмата „Бул Био НЦЗПБ“.

Според обвинението на 9 юли 2015 г., в качеството си министър на здравеопазването Москов не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от турското Министерство на здравеопазването на 100 000 дози ваксина за деца „Пентаксим -0.5 мл.“ и 100 000 дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“.

Обвинението твърди, че от действията на Москов са настъпили вредни последици за Министерството на здравеопазването от имуществен характер в размер на 325 233,87 лв. Освен това на бившия министър се търси отговорност за „сключване на неизгодна сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“, както и за недостатъчен контрол в повереното му ведомство.

Москов и Персенски са с мярка за неотклонение „подписка”.

Самият Петър Москов винаги е отхвърлял обвиненията.