Кралската сватба – романтика или инвестиция?

36 млн. евро е струвало събитието, печалбите са над 500 млн.

Колко е струвала пищната сватба, на която се врекоха Меган и Хари – или вече херцогът и херцогинята на Съсекс? Около 36 млн. евро според световните медии. И над 94 % от тази сума реално са разходи по сигурността – в това число за снайперисти и полицаи под прикритие.

За облекла – включително булчинската рокля, декорации, храна и напитки короната отделила около 2 млн. лири. Роклята на Меган, дело на френската модна къща Живанши, се оценява на около 100 хил. лири – осезаемо по-евтина от роклята, с която се омъжи херцогинята на Кеймбридж Катрин. В такива случаи обаче никога не е ясно каква сума реално се плаща, тъй като дизайнерът получава в замяна и световна реклама. Появиха се и твърдения, че булката сама е купила дрехата.

По примера на Кейт Меган също отказала да плаща огромни суми за грим. Вместо това се справила сама с помощта на нейни приятелки – или поне така твърдят от двореца.

Кралската пестеливост на Катрин, за която сме ви разказвали и преди (ВИЖТЕ ТУК), също не остана незабелязана – съпругата на Уилям, която роди съвсем скоро, се появи на сватбата с кремаво-жълто палто, което реално облича не за първи, а за четвърти път.

И въпреки че сватбата със сигурност надвишава в пъти средната цена на сватба на Острова, то инвестицията със сигурност си е струвала. Според предварителните анализи британската икономика е напред с около 500 млн. евро от събитието. Печалбите са от туризъм, продажба на храни и сувенири и телевизионни излъчвания.