Орбан: България е член на ЕС, би трябвало да бъде член и на Шенген

Бойко Борисов: България е най-надеждната граница на ЕС

„България заслужава признание, защото охранява границите си, границите на ЕС и тези на Унгария“, заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан след среща с българския премиер Бойко Борисов.

„За миграцията важното е, че на масата на ЕС е едно ново предложение. Това предложение по този начин и в тази форма не е добро. Релокацията стои в центъра на това предложение. Унгарската конституция е ясна, че кой да пребивава в Унгария, решава само Унгария. Някои си мислят, че на запад от Унгария миграцията е добро нещо и неизбежно. Според нас не е така, според нас миграцията е опасна за нашия живот и европейската християнска култура, и ние ще изработим наше предложение за модификация, цял пакет с предложения, които Унгария е формирала“, добави Орбан.

„ЕС трябва да поставя в центъра на политиката си охраната на границите, а не релокацията. Няма смисъл да се говори за релокация, докато не гарантираме охраната по границите и по въздуха. България заслужава признание. Наясно сме, че вашият премиер е важен и за Унгария, защото границите могат да се опазят само с решителни ръководители, които не се страхуват да вземат важни решения. За охраната на границата, която видях при вас, мога да говоря само с признание“, каза още Орбан.

„Утре канцлерът на Австрия ще дойде на посещение при вас и това показва колко важна роля играе България в европейската политика днес“, подчерта унгарският премиер.

„Унгария и България имат приятелство, сърдечни приятелски отношения имаме, двустранните ни връзки нямат никакви конфликти. Имаме съзнание за обща историческа съдба по време на историята сме издържали на много големи изпитания. В центъра на преговорите ни бяха не двустранните връзки, а европейските въпроси. В две големи групи разглеждахме темите – първата е бъдещето на Европа с особен поглед на Балканите и охраната на границите, както и въпросът за миграцията. Поздравих Борисов за това колко успешно и полезно се развиват контактите на България с Турция. Унгария винаги ще подкрепя споразумение и сътрудничество да има между България и Турция, защото границите трябва да се охраняват и да се сключва споразумение по този въпрос“, добави Орбан.

„Виждаме, че България е член на ЕС, би трябвало да бъде член на Шенген, но още не е. Между България и Унгария има страни, които отдавна желаят да станат членки на ЕС, но това не се е случило. България взема историческо решение по този въпрос да подкрепя тези страни, пожелавам успех на Борисов. Не е достатъчно Балканите в политически смисъл да се приемат в ЕС, трябва да се вградят в ЕС. Ако не са свързани и няма контакти, жп линии, или няма автомагистрали, тогава Балканите не могат да се сраснат с икономическото тяло на ЕС. От това имаме нужда, всички можем да бъдем печеливши и другите балкански страни могат да спечелят от това. Борисов си е забил брадвата в голямо дърво, да се надяваме, че ще постигне успех“, каза още Виктор Орбан.

От своя страна, Борисов благодари на унгарския си колега за подкрепата. „Исторически ние знаем какви съседи имаме и какво може да се случи при недалновидни политики. С Турция трябва да поддържаме добросъседско отношение. Споразумението с Турция е в полза на всички европейски страни. България е най-надеждната граница на ЕС“, заяви Борисов.

„За Шенген всички знаем, че сме изпълнили необходимите критерии“, заяви Борисов. „Първото, което предлагаме ние, е 100% надеждна охрана на външната граница на ЕС. Центровете за сигурност, т. нар. „хот спотове“ трябва да са близо до конфликтите – за да могат хората, да се върнат след приключване на войната“, напомни вече обсъжданата преди време теза с унгарския му колега. Той благодари за гласуваните 160 млн. за България.

„Когато е сигурно, че външните граници се пазят 100% добре, когато границите са надеждни, когато се греда хуманно на хората, които са в тези центрове, тогава може да се гледа на обратната локация. Говорили сме какво би станало, ако дойдат милиони в България, Унгария или Гърция. Това е крайно, затова ще разгледаме внимателно документа, който предложи Орбан, ще го предложим на вътрешните министри“, каза Борисов по предложението на Орбан да се обърне повече внимание на охраната на границите, а не на релокацията.

„Охрана, хот спотове и споразумения със съседите – тогава всичко ще върви по-гладко“, подчерта българският премиер.

За Западните Балкани той подчерта колко важни са транспортните коридори, включително и за Унгария. „До този момент срещам подкрепа от големите и съм уверен, че с едно хибридно финансиране и с европейски банки, имаме среща и с китайския премиер, та ако някъде не достигнат пари, можем да постигнем и някой друг модел“, обобщи Борисов.