Борисов: Не може Гърция да е в „Шенген“, а ние не

България е една много лоялна и дисциплинирана държава

„Убеден съм, че след като години наред изпълняваме всички ангажименти, свързани с опазване на границите и спиране на бежанците, то трябва да бъдем приети в чакалнята на Еврозоната и „Шенген“. Трябва тези, които са отличници да получат и отлични резултати. С цялото ми уважение към Гърция, но не може те да са там, а ние не“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на конференция по сигурността в Мюнхен. „Ако трябва и ние да станем недисциплинирани, че да ни обърнат внимание. Да дойдем и ние да кажем – дайте ни пари, дайте ни, ние сме фалирали“, пошегува се Борисов.

„България е една много лоялна и дисциплинирана държава. България е държава, която стриктно спазва Маастрихтските критерии. Тук е гуверньорът на френската банка, финансовият министър на Германия и много други, които разбират от икономика и финанси. Ще кажа следните цифри: България има двадесет и няколко процента външен дълг. Няма бюджетен дефицит, има бюджетен излишък, 3,9% ръст на икономиката, рекордно ниска – под 6% безработица“, каза премиерът.

Премиерът Борисов участва в официалната вечеря за откриването на Конференцията на тема “Нови идеи за Европа”, както и в различни дискусии, посветени на трансатлантическите отношения и сътрудничеството в отбраната между ЕС и НАТО, отбранителния съюз на ЕС. В българската делегация за Мюнхенската конференция по сигурността е и заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.