Ц. Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове - bulgaria.utre.bg

Ц. Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

21 януари 2018, 12:23 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    btv.bg/ кадър

По Конституция бракът е доброволен съюз между мъж и жена

Категорично няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове, защото Конституцията не го позволява. Това увери в ефира на БиТиВи правосъдният министър Цецка Цачева.

"Категорично трябва да се знае - няма да се сменя българската Конституция, няма да се въвежда трети пол, няма в учебните програми да се въвеждат уроци или пояснения за хора, които имат различно усещане за себе си, извън жена и мъж. Нещо, което е в традициите. Няма да се признават чуждестранни бракове - еднополови", заяви Цачева.

Тя бе категорична, че Конституцията ни не позволява еднополовите бракове. По Конституция бракът е доброволен съюз между мъж и жена и в контекста на Истанбулската конвенция понятието пол, което се употребява, то не заличава различието мъж и жена, биологичните белези между мъж и жена.

Относно спора с патриотите за Истанбулската конвенция, Цачева каза, че ще продължи добронамерено с колегите от коалиционното управление и с всички народни представители, които независимо от това дали са водени от политически вътрешни приоритети или пък от съмнения.

"Апелът ми е нека първо да прочетем, след което да коментираме този документ. Преди всичко това е най-всеобхватният документ от 2011 г. на Съвета на Европа, който за пръв път поставя толкова в сгъстен вид противодействието срещу насилието и защитата на жените, изравнявайки с конкретни действия това равнопоставяне, за което и ние имаме закон", подчерта министърът.

По думите й оттук насетне към тази конвенция има меморандум какво се влага във всяко едно понятие. "По инициатива на външно министерство поискахме от дирекция "Правни въпроси и международни отношения" да разяснят и такъв документ има предоставен на депутатите", изтъкна Цачева.

Относно изказването на коалиционния партньор Волен Сидеров, че все още не знае как ще гласува по време на вота, Цачева каза, че трябва да се има предвид конкретният повод за изказването на лидера на "Атака". "Става дума за конкретен въпрос, който е в правомощията на изпълнителната власт. Имаме добър диалог, коалицията е стабилна. Аз схващам и тълкувам това изказване на г-н Сидеров като желание по-бърдо да се решават въпроси, които са стояли с години и с месеци, аз съм убедена, че ще се намери вярното решение по този въпрос", изрази оптимизъм Цачева.

Правосъдният министър коментира и вота на недоверие. "Очаквах по-сериозни мотиви", отбеляза тя и коментира, че да се твърди, че има отказ от страна на правителството на Бойко Борисов за борба с корупцията и да се отричат всички стъпки - приетия антикорупционен закон, изключването на депутат от ГЕРБ заради съмнения за корупция, е най-малко несериозно. Цачева добави, че очаква с дебата по време на вота на недоверие да бъдат изяснени всички въпроси.

Във връзка с посещението на канцлера на Германия Ангела Меркел, Цачева акцентира, че преди всичко е добре, че Меркел препотвърди още веднъж позицията за добро взаимодействие и сътрудничество между България и Германия за политиките, които са изключително важни за нас като газовия хъб "Балкан", Шенгенското пространство, приоритетите на българското председателство.

"Получихме висока оценка за темите, които са теми и от дневния ред на европейското ни семейство", добави правосъдният министър.

Цачева коментира и констатациите на прокуратурата, че над 500 души, осъдени на лишаване от свобода или доживотен затвор, продължават да са на свобода.

"Бях неприятно изненадана от тази информация. Още повече, че аз имам парламентарен въпрос от страна на народни представители. В тази връзка и потърсих информация. Тя обаче не се съдържа в ГД "Изпълнение на наказанията", а в прокуратурата. Знаете, че главният прокурор е предприел инициатива в кратък срок да бъде дадена пълната картина. Не е добре, но тук ще кажа, че заради това отклонение от изпълнение на ефективни присъди и наказание бяха направени промените в НПК в сила от 5-ти ноември миналата година", отбеляза тя.

Цачева изтъкна, че е приключила обществената поръчка за проследяващите устройства или така наречените гривни. "ГД "Изпълнение на наказанията" е в процедура по подписване на договора, така че тези устройства много скоро ще бъдат налични", каза тя и добави: "Надявам се те също да допринесат за невъзможност на лице да се отклони от процедура по изтърпяване на наказанията".Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета