Меркел: Германия ще продължи да работи на страната на България - bulgaria.utre.bg

Меркел: Германия ще продължи да работи на страната на България

20 януари 2018, 16:23 | Руслан Иванов
  • Снимка:
    Пресцентър МС

Ще подкрепяме проектите ви, заяви германският канцлер

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и българският премиер Бойко Борисов проведоха работна среща. Темите, които двамата са обсъдили, са както за българското европредседателство, така и теми за ЕС.

Скъпи Бойко Борисов, благодаря за сърдечния прием в София. Радвам се, че мога да ви гостувам в началото на българското председателство, то е отлично приготвено от правителството, каза канцлерът АНгела Меркел в началото на пресконференцията.

От географското положение на България е ясно, че тя може да направи много за добросъседските си отношения. Днес говорихме за плана на България да направи среща в София по темата Западните Балкани, допълни тя.

Ще насърчим инфраструктурните проекти. Искам да благодаря на България за начина, по който пази външната граница на ЕС. Приветствам инициативата на Борисов да се срещне с президента на Турция и открито да говори по всички нерешени въпроси. Говорихме и по въпроса по снабдяването с газ, приветствам идеята за газов хъб в страната. Благодаря за работата дотук, Германия ще продължи да работи на страната на България и да подкрепя проектите ви, допълни тя.

За Германия мога да кажа, че виждаме перспектива за присъединяване на страните от Западните Балкани в Шенген, каза още тя.

Сега изчакваме конгреса на социалдемократите в Германия, но светът няма да ни чака. Аз като канцлер на страната съм длъжна да дойда в България и да покажа, че подкрепям председателството на страната. Разговорът беше много интересен, защото по отношение на политиката на съседство споделяме общи перспективи, каза Меркел.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика