Николаос Вуцис: Гърция ще бъде рамо до рамо с България по време на председателството

Председателят на Камарата на депутатите на Гърция Николаос Вуцис е на официално посещение в България

Гърция ще бъде рамо до рамо с България по време на председателството на Съвета на Европейския съюз. Това заяви в пленарната зала на Народното събрание председателят на Камарата на депутатите на Гърция Николаос Вуцис, който направи обръщение към българските си колеги.
Николаос Вуцис е на официално посещение в България по покана на председателя на българския парламент Димитър Главчев. Вуцис благодари горещо за поканата и гостоприемството, както и за честта да произнесе слово от трибуната на парламента.
По думите на Вуцис необходимо е да се постави отново на масата на европейския дневен ред обсъждането на процеса на приемането в ЕС на Западните Балкани. Благодарение на нашия опит като държави - членки на ЕС, можем да предложим експертиза на нашите съседи и да допринесем за бързия процес на преговорите, посочи той. Според него предстоящото председателство на България идва в подходящ момент и то може да действа като едно "Балканско председателство", както е отбелязал и премиерът Бойко Борисов. Тази идея бе топло приета от ръководителите на България, на Сърбия, на Румъния и на Гърция, които се срещнаха неотдавна във Варна, припомни Вуцис.
По думите му гръцко-българските отношения са движещата сила не само на вътрешнобалканското сътрудничество, но и на общия стремеж да се постави Югоизточна Европа в центъра на приоритетите на ЕС. Той очерта няколко цели на съвместна работа - утвърждаване на сигурността в региона на Югоизточна Европа чрез преодоляването на националистическите настроения, които действат възпиращо за прогреса и благоденствието; съвместна работа по проблема с емиграцията и бежанците; сътрудничество в сектори като транспорт, енергетика.
Според Вуцис България и Гърция могат да работят заедно, за да не се превърне ЕС във формален съюз на концентрични кръгове с един център или периферийни съюзи на държави, като специални "икономически зони" с постоянни неравенства и социални отклонения.
С общото разискване за бъдещето и архитектурата на ЕС съюзът следва да засили социалния си характер, да ограничи социалните неравенства, да повиши демократичната си легалност и да предложи начини за засилване на сближаването и сплотеността, каза Вуцис. Според него само с ефективни решения по тези въпроси ще се запази обединена Европа и ще бъдат победени силите на популизма и евроскептицизма. По това начинание определяща е ролята на националните парламенти, които следва да участват активно в диалога за бъдещето на Европа, смята той.
Вуцис изрази увереност, че по време на председателството България ще работи с отдаденост и усърдие за разрешаване на посочените проблеми, като отхвърля регионалните и социалните неравенства в ЕС, и ще положи усилия за една Европа, в която държавите членки ще бъдат равноправни не само формално. В тези усилия Гърция ще бъде ваш приятел и поддръжник, заедно ще вървим по този път, каза още той.