Д. Главчев: Продължаваме добрите отношения между България и Унгария

Унгарска парламентарна делегация е на официално посещение в България

Парламентарното сътрудничество, партньорството в ЕС и НАТО и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС обсъдиха председателят на Народното събрание Димитър Главчев и заместник-председателят на Държавното събрание на Унгария Марта Матраи. Унгарска парламентарна делегация е на официално посещение в България, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

„С Визитата продължаваме традиционно добрите и приятелски отношения между България и Унгария“, отбеляза на срещата Димитър Главчев. Той подчерта, че посещението се осъществява на знаменателен ден -19 октомври, Деня на българско-унгарското приятелство, и припомни, че на 15 септември миналата година българският парламент със свое решение обяви тази дата за ден на приятелство между двете страни.Димитър Главчев даде висока оценка на развитието на отношенията между България и Унгария на всички нива и допълни, че те са основани на историческите и културни връзки и взаимните симпатии между двата народа.

„Имаме сходни позиции по много въпроси от дневния ред на ЕС и сме изправени пред общи предизвикателства“, отбеляза той. По думите му унгарското председателство на Вишеградската група и Българското председателство на Съвета на ЕС предоставят допълнителни възможности за ефективно взаимодействие по актуалните теми на региона и Европа.

Председателят на Народното събрание заяви, че България цени високо подкрепата на Унгария за присъединяването на страната ни към Шенген. Той благодари за отношението на унгарската страна към българското национално малцинство и за създадената институционална рамка за малцинствата, която позволява съхраняването на националната идентичност на българите в Унгария. На срещата беше обсъдено и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Димитър Главчев отбеляза, че основен приоритет на страната ни ще бъде европейската перспектива на Западните Балкани.

„Връзките между двете страни се развиват отлично и са на много високо ниво“, заяви по време на разговора заместник-председателят на Държавното събрание на Унгария Марта Матраи. Тя акцентира и върху ползотворното сътрудничество между двата парламента и определи като изключително важни активните контакти между комисиите за обмен на ценен опит и добри практики в сферата на законодателството. „Наш общ интерес е запазването на единна Европа, което може да стане само ако заедно работим за реализирането на общите ни цели“, добави Марта Матраи.

„Ние подкрепяме България за приемането на страната ви в Шенген, както и по отношение на защитата на границите, защото това е важно за всички нас“, заяви още тя. „Унгария спазва стриктно правата на всички малцинства“, отбеляза Марта Матраи и допълни, че представителите на малцинствата в унгарския парламент, сред които и представителят на българското малцинство, са изключително активни.