Димитър Главчев се срещна с генералния секретар на ЕК

Предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС и неговото парламентарно измерение обсъди председателят на парламента Димитър Главчев с генералния секретар на ЕК Александър Италианер

Предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС и неговото парламентарно измерение обсъди председателят на парламента Димитър Главчев с генералния секретар на ЕК Александър Италианер и с началника на кабинета на председателя на ЕК Мартин Селмайер.

Оценявам високо вашето посещение в навечерието на историческо за страната ни събитие – първото председателство на Съвета на Европейския съюз 10 години след приемането на България в ЕС, заяви председателят на Народното събрание. Осъзнаваме нашата голяма отговорност, защото след приемането на Лисабонския договор ролята на националните парламенти е много по-значима, посочи Димитър Главчев.

Ние работим и се подготвяме активно, за да реализираме успешно нашето председателство, а това е възможно само в пълно взаимодействие с европейските институции, затова разчитаме на вашето сътрудничество и партньорство, отбеляза председателят на НС. Той добави, че мотото на председателството е изписано на сградата на българския парламент.

Темата за парламентарното измерение е обект на ежедневни дискусии и съвместни заседания на комисии в 44-тото Народно събрание, подчерта Димитър Главчев. Той информира гостите, че през юли народните представители единодушно приеха календар на парламентарното измерение. Във фокуса ни ще бъдат Западните Балкани, регионалното сътрудничество, запазване на целостта на ЕС, добави още председателят на Народното събрание. Димитър Главчев посочи, че взаимодействието между законодателната институция и Европейската комисия е от важно значение за успеха на парламентарното измерение.

Председателят на Народното събрание отбеляза още, че българският парламент е активен участник и в дебата по проекта на програма на Република България за председателството. Проектът, приет на 12 юли от МС, е разпределен на парламентарните комисии и се обсъжда в най-широк формат с участието на неправителствени организации, академичната общност, научни среди, заяви още председателят на Народното събрание.

Впечатлени сме от подготовката за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, заяви на срещата генералният секретар на ЕК Александър Италианер. В това се убедихме по време срещите си днес и от това, което вие споделихте с нас, добави той. Гостът подчерта, че страната ни трябва да изпълни много важен и отговорен план и да бъде лидер на страните-членки през този период. Оценяваме много високо подготовката на парламентарното измерение и сме убедени в неговата важна роля, отбеляза още той. На срещата бе обсъдена предстоящата среща на ръководството на НС с Колежа на ЕК на 5 януари 2018 г.

Генералният секретар на Европейската комисия Александър Италианер и началникът на кабинета на председателя на ЕК Мартин Селмайер се срещнаха и с председатели на парламентарни комисии и представители на парламентарните групи.

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова подчерта, че всяко председателство на Съвета на ЕС има за цел да постига реални резултати по дневния ред на Съюза. Вярвам, че ще допринесем за задълбочаване на междуинституционалния диалог, държим на това Европа да остане силна и обединена и затова мотото на нашето председателство е в смисъл „Заедно сме силни“, отбеляза тя. Джема Грозданова заяви, че България се ангажира да търси баланс и съгласие, за да продължи европейският проект.

Председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин отбеляза, че в българския парламент има ясно разбиране, че по въпросите на председателството политическите сили работят и ще работят заедно в името на успеха на България и на ЕС. Той заяви, че ръководената от него комисия има добро взаимодействие с министъра по председателството Лиляна Павлова. Ще държим не само на междуинституционалното взаимодействие, но и на координацията с европейските парламенти и ЕК, допълни Кристиан Вигенин.

Народният представител Юлиан Ангелов заяви от името на Обединените патриоти, че България сериозно се подготвя за предстоящото председателство и вярва, че с него ще докаже, че е равноправен и достоен член на ЕС.

Народният представител Велислава Кръстева изрази задоволство от подготовката на българската администрация за председателството. Тя отбеляза, че за ДПС е важно да бъде направен анализ на рисковете пред бъдещето на Европа.

Генералният секретар на Европейската комисия Александър Италианер заяви, че България поема председателството в много важен за Европа момент, когато тя има амбициозен дневен ред, свързан с енергетиката, цифровия единен пазар, сигурността, капиталовите пазари, отбраната, банковия съюз и единния пазар. Той отбеляза, че след излизането на Обединеното Кралство от Съюза, фокусът ще се премести в източна посока, Западните Балкани ще придобият нова значимост и това открива възможности.

Александър Италианер посочи, че много от темите, които са важни за България, се радват на подкрепата на ЕК и по тях може да има успех, ако страната ни участва като честен посредник, който упражнява натиск. По думите му подготовката за председателството върви добре и приносът на България ще бъде от ключово значение.

Началникът на кабинета на председателя на ЕК Мартин Селмайер също отбеляза, че България е добре подготвена за предстоящото председателство. По думите му съветът, който председателят на ЕК Юнкер дава, е „не обещавайте прекалено много, постигайте повече“. Мартин Селмайер подчерта, че от 1 януари 2018 г. София се превръща в столица на ЕС и страната ни има възможност да даде бъдещия облик на Съюза.

В срещата участваха и председателят на Комисията по отбрана Константин Попов, заместник-председателят на Комисията по правни въпроси Десислава Атанасова и заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси Евгения Ангелова.