ЕП осъди полицейското насилие в Каталуния

Насилието никога не е отговор и решение в политиката, никога не бива да бъде използвано като средство в нашите общества

Евродепутатите осъдиха днес полицейското насилие при осуетяването на референдума за независимост на Каталуния.
Мерим си думите в този дебат, заяви зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. В Европа след Втората световна война основахме обществата си на демокрацията, върховенството на закона и човешките права. Тези три ценности са неделими, без всяка от тях всичко би се сринало, добави той. Ако законът не дава необходимото, можеш да работиш за промяната му, но не може да не го спазваш. Конституциите трябва да бъдат спазвани. Общо е разбирането, че каталунското правителство не спази закона при организирането на референдума, коментира той.
Видяхме тъжни картини в неделя. Насилието никога не е отговор и решение в политиката, никога не бива да бъде използвано като средство в нашите общества. Всяко правителство има задачата да защити закона и това понякога налага съразмерна употреба на сила. Свободата на изразяване е основна в ЕС, но едно мнение не е по-ценно от друго, само защото е изказано по-високо. Испанската конституция определя референдума от неделя за незаконен, посочи Тимерманс.
В последвалите изказвания на политическите групи Манфред Вебер от името на ЕНП заяви, че никой не може да остане безучастен към тревожните събития в Испания. Полицаите бяха изпратени в изборните помещения от каталунски съдии, а не от правителството, добави той. Протестите не могат да заменят демократичния процес на взимане на решения. Каталунското правителство е безотговорно в разделянето на държавата и не трябва да предприема необратими стъпки. Поддържаме целостта на Испания, посочи Вебер.
От името на социалистите и демократите Джовани Питела отбеляза, че понякога има нужда от израз на добра воля, а едностранното обявяване на независимост ще влоши положението допълнително. Това ще бъде бедствие и не допринася с нищо за намирането на решение. Застрашена е европейската система, осигурила мир в последните десетилетия. Нямаме нужда от нови държави и нови граници. Помирението е причината за съществуването на Европа. Управлението на тази криза можеше и трябваше да бъде различно, коментира Питела по повод ролята на премиера Мариано Рахой.
Ричард Легутко от Европейските консерватори и реформатори заяви, че действията на ЕК в този случай му приличат на двоен стандарт. Ако ставаше дума за друга държава, реакцията щеше да бъде много по-твърда. Сцените на насилие бяха потресаващи, допълни той.
Председателят на групата на АЛДЕ Ги Верхофстат призова никой да не учи Испания на демокрация. Правосъдието не може да реши самостоятелно въпроса, нито употребата на сила, има нужда от ново политическо виждане, основано на федерална държава във федерална Европа. Законът не може да се нарушава и без него не може да се управлява. Резултатът от референдума беше предизвестен и обявяването на независимост на тази основа е напълно безотговорно и ще донесе незаличимо разцепление сред испанците. Злоупотребявате с целта си, обърна се Верхофстат към каталунците. В политиката не е срамно да се правят отстъпки, отбеляза той.
Патрик льо Ярик от Северната зелена левица посочи, че ако ставаше дума за други държави, в които полицията е проявила подобно насилие, ЕС би наложил някакво ембарго. Призоваваме ЕК незабавно да осъди проявеното насилие и нарушаването на Хартата за основните свободи. Не приемаме нито декларацията на каталунското правителство, нито действията на испанските власти. ЕС не трябва да се въздържа да стане посредник. Не може да пренебрегваме желанието на каталунците да изразят волята си, автономията им трябва да бъде спазвана, заяви Ярик.
От името на Зелените Ска Келер определи отминалата неделя като тъжен ден за Испания и за Европа. Случилото се е неприемливо, видяхме масово полицейско насилие срещу мирни хора - за подобна проява на насилие няма извинение. Стратегията на Рахой се провали. Съдиите и полицаите не могат да решат политически въпроси, ЕК трябва да бъде посредник, посочи тя.
От името на групата "Европа на свободата и пряката демокрация" Реймънд Финч отбеляза, че с употребата на сила не се решава нищо и обстановката само се влошава. Институциите на ЕС не признават нарушенията на гражданските права. Единственият начин за справяне е испанското правителство да признае грешката си и да разреши независимо разследване, а след това да има законен референдум, коментира той.
Марсел дьо Граф (Европа на народите и свободата) също обвини ЕС в двойни стандарти, като сравни отношението към властите в Испания, в Унгария и Полша. Лицемерието на ЕК е безгранично, обобщи той.