Каталуния копнее за независимост въпреки насилието - bulgaria.utre.bg

Каталуния копнее за независимост въпреки насилието

01 октомври 2017, 15:57 | Руслан Иванов
  • Снимка:
    От facebook

Полицаите използват срещу тълпата гумени куршуми

ад 330 души са били ранени при стълкновенията при провеждането на референдума за независимост на Каталуни, съобщава правителството на Каталуния в пост в социалните мрежи.

Медиите в Испания съобщават, че към 14.30 часа испанските полицаи са уцелили човек с гумен куршум в окото. Пострадалият е бил транспортиран за операция в болницата "Св. Пау" в Барселона.

Всички останали ранени също са били откарани в болнични заведения.

Правителството на Каталуния публикува в социалните мрежи множество видеоматериали, освидетелстващи насилието, което испанските полицаи упражняват спрямо гласоподавателите и цивилните хора в целия регион. В клиповете ясно се вижда полицейската репресия. Видео показва и как парамедици изнасят окървавена жена на носилка. Други материали също разкриват агресията на органите на реда и стремежа на Испания референдумът в Каталуния да се провали.

Припомняме, че полицаите използват срещу тълпата гумени куршуми, заради които вече един човек пострада. Служители на реда са оградили секциите и, оборудвани с каски и щитове, не допускат никого да гласува. Полицаите използваха дори чук, за да счупят вход и да влязат в спортния център "Sant Julia de Ramis" близо до град Херона.

Към 12.50 министърът на вътрешните работи на Испания е съобщил за двама пострадали полицаи и един пострадал служител от гражданска охрана. Двамата били ранени в опита си да спрат хората в Каталуния да гласуват. Испанската управа публикува и материал, показващ как хората хвърлят камъни по органите на реда.

Припомняме, че всичките полицаи, които работят за прекратяването на вота за независимост на Каталуния, бяха мобилизирани в района от цяла Испания. Самата полиция в Каталуния отказа да попречи на местните да гласуват за отцепването от Испания, поради което прокуратурата в Испания ще предприеме действия за санкциониране на властите на Каталуния. Като причина за това се посочва, че те бездействат в ситуацията, която заплашва териториалната цялост на държавата, съобщава "Ел Паис".

Стана ясно, че полицаите са блокирали достъпа до много от изборните секции в целия регион. Чрез репресии полицаите успели да си пробият път и до секции, където гласуването вече е било започнало, след което изземвали урните с пуснатите вече бюлетини. Полицаите влезли и в избирателната секция, където трябваше да гласува президентът на Каталуния, съобщи АП.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят