Каталуния копнее за независимост въпреки насилието

Полицаите използват срещу тълпата гумени куршуми

ад 330 души са били ранени при стълкновенията при провеждането на референдума за независимост на Каталуни, съобщава правителството на Каталуния в пост в социалните мрежи.

Медиите в Испания съобщават, че към 14.30 часа испанските полицаи са уцелили човек с гумен куршум в окото. Пострадалият е бил транспортиран за операция в болницата "Св. Пау" в Барселона.

Всички останали ранени също са били откарани в болнични заведения.

Правителството на Каталуния публикува в социалните мрежи множество видеоматериали, освидетелстващи насилието, което испанските полицаи упражняват спрямо гласоподавателите и цивилните хора в целия регион. В клиповете ясно се вижда полицейската репресия. Видео показва и как парамедици изнасят окървавена жена на носилка. Други материали също разкриват агресията на органите на реда и стремежа на Испания референдумът в Каталуния да се провали.

Припомняме, че полицаите използват срещу тълпата гумени куршуми, заради които вече един човек пострада. Служители на реда са оградили секциите и, оборудвани с каски и щитове, не допускат никого да гласува. Полицаите използваха дори чук, за да счупят вход и да влязат в спортния център "Sant Julia de Ramis" близо до град Херона.

Към 12.50 министърът на вътрешните работи на Испания е съобщил за двама пострадали полицаи и един пострадал служител от гражданска охрана. Двамата били ранени в опита си да спрат хората в Каталуния да гласуват. Испанската управа публикува и материал, показващ как хората хвърлят камъни по органите на реда.

Припомняме, че всичките полицаи, които работят за прекратяването на вота за независимост на Каталуния, бяха мобилизирани в района от цяла Испания. Самата полиция в Каталуния отказа да попречи на местните да гласуват за отцепването от Испания, поради което прокуратурата в Испания ще предприеме действия за санкциониране на властите на Каталуния. Като причина за това се посочва, че те бездействат в ситуацията, която заплашва териториалната цялост на държавата, съобщава "Ел Паис".

Стана ясно, че полицаите са блокирали достъпа до много от изборните секции в целия регион. Чрез репресии полицаите успели да си пробият път и до секции, където гласуването вече е било започнало, след което изземвали урните с пуснатите вече бюлетини. Полицаите влезли и в избирателната секция, където трябваше да гласува президентът на Каталуния, съобщи АП.