Пучдемон: Каталуния ще обяви независимост до няколко дни

Този ход ще бъде предизвикателство към Мадрид

Каталуния ще обяви независимост до няколко дни, каза лидерът на автономната област Карлес Пучдемон в интервю за Би Би Си. Този ход ще бъде предизвикателство към Мадрид и опит за осъществяване на волята, изразена от каталунците на забранения от централното правителство референдум в неделя. „Ще обявим декларация за независимост 48 часа след окончателното преброяване на гласовете от референдума, включително подадените от чужбина. Това ще стане до края на седмицата или началото на следващата“, каза Карлес Пучдемон – премиер на Каталуния.

Запитан какво ще направи, ако испанското правителство се намеси и поеме контрол върху управлението на провинцията, Пучдемон отговори, че това би било „голяма грешка, която променя всичко“. С всяка грешка на централното правителство, ние ставаме по-силни и подкрепата за независимостта расте сред обществото, отбеляза сепаратисткият лидер.

Въпреки силовите мерки на полицията, изпратена от властта в Мадрид, каталунците гласуваха на вота и 90% от тях подкрепиха отделяне на областта. В местния закон за референдума е посочен срок от 48 часа, в който регионалният парламент трябва да гласува едностранна декларация за независимост, ако мнозинството каталунци, гласували на референдума, се обяви за отделяне. Междувременно кралят на Испания Фелипе VI обвини каталунските лидери, че са нарушили законите, провеждайки референдума, и са проявили недопустима липса на лоялност.

Референдумът, обявен от Мадрид за незаконно, хвърли Испания в най-тежката конституционна криза от десетилетия, пораждайки опасения от улично насилие. Общо 700 000 души са участвали в протестите в Барселона във вторник срещу полицейското насилие.